Menu Sluiten

Zorg je voor een ander: sta ook even bij jezelf stil

Ben jij een jongere of (jong)volwassene en draag jij zorg voor je (psychisch) zieke ouder? Allereerst: het is geweldig wat je doet.

Je denkt aan alles. Bent verzorgend. Voelt je verantwoordelijk. Hebt een vooruitziende blik. Als er iemand voelsprieten heeft, ben jij het. Er is slechts één ding wat je soms vergeet: jezelf. Hoe gaat het eigenlijk met jou?

Dit is waarom het belangrijk is om ook bij jezelf stil te staan.

Jouw gevoel, ook al is het soms negatief, is belangrijk. Misschien denk je dat je wel wat anders aan je hoofd hebt dan je eigen gevoel, of vind je jezelf niet belangrijk genoeg. Guess what: dat ben je wél. Geef je gevoel de ruimte. De één wordt vaak agressiever, de ander sluit zich juist af. Iedereen is daarin anders. Besef je dit: je mág ook boos of verdrietig zijn om de situatie. Het is bewezen dat het uiten van deze emoties bijdraagt aan het verkleinen van de kans dat je zelf psychische problemen ontwikkelt.

Het ligt niet aan jou. Ik herhaal: het ligt niet aan jou. Veel jongeren en (jong)volwassenen denken dat de problemen van hun ouders aan hen ligt. Dat is niet het geval! Wat jij kunt doen voor jezelf en voor je ouders, is zorgen dat je zelf zo vaak mogelijk goed in je vel zit.

Je bent niet de enige! Het kan soms voelen alsof je de enige bent bij wie de thuissituatie anders is dan je wellicht zou willen. Weet dat alleen al 577.000 jongeren tegen dezelfde dingen aan lopen als jij. Ik weet dat jij niet de enige bent. Wil je dat zelf ook voelen? Bekijk eens het (online) groeps- aanbod KOPP/KVO in jouw regio en ervaar zelf wat deze (h)erkenning met je doet.

Verbergen kost energie. Misschien zou je het gedrag van je ouders liever voor jezelf houden. Schaamte is normaal, maar weet dat andere mensen je best begrijpen als je de situatie uitlegt. Jij bepaalt wie je vertrouwt en wat je wel en niet deelt met een ander. Gun jezelf een meer relaxed gevoel door uitleg te geven.

Je bent een kanjer. Met deze punten in gedachten zal de psychische problematiek van je ouder(s) niet verdwijnen. Wel zul je merken dat je de vraag: ‘Hoe gaat het nu met jou?’ vaker met een gemeend en oprecht ‘goed’ kan beantwoorden. You can do it!

Recente artikels van Lisa Dillen (Meer lezen)
Deel dit artikel