Categorieën
Psychologie

Mindset: het geheim om je doelen wél te behalen!

Gezonder leven of juist die carriereswitch? Wil jij de doelen die je voor jezelf stelt ook écht behalen? Weet dat niet je doorzettingsvermogen, maar je mindset het geheim is tot succes!

Een nieuw jaar. Voor mij altijd een mooi moment om te reflecteren op het afgelopen jaar: heb ik mijn doelen bereikt en heb ik genoten van het leven ‘along the way’? Dat genieten lukt velen van ons wel, maar die doelen bereiken, not so much. Vaak wordt er dan gezegd ‘ik mis gewoon het doorzettingsvermogen’, maar grappig genoeg is dat helemaal niet het geheime recept. Of je nu gezonder wilt leven, die carrieswitch wilt maken of eens wat minder bezig wilt zijn met social media, met alleen wilskracht red je het niet. Je mindset is de succesformule!

Wilskracht is iets voor mensen die nog onzeker zijn over wat ze willen. Weet je niet wat je werkelijk wilt, dan ontstaat er in je hoofd een conflict tussen wat je wilt bereiken en wat je daarvoor moet doen of laten. Misschien heb jij ook wel eens te maken gehad met het welbekende ‘koekjesconflict’? Je wilt gezond leven, maar hebt ook zin in een koekje. Ga je het koekje weerstaan of neem je het toch? Puur vanuit wilskracht nee zeggen lukt ongetwijfeld een keer, maar hoe lang houd je dat vol wanneer je niet echt overtuigd bent van je doel, gezond leven? En zo zie je snel genoeg weer de bodem van die koekjespot. Maar niet wanneer je je denkwijze verandert!

‘Om succesvol te zijn en persoonlijke vooruitgang te boeken heb je de juiste mindset nodig’

Om succesvol te zijn en persoonlijke vooruitgang te boeken heb je de juiste mindset nodig. Heb je een weloverwogen en bewust besluit genomen en ben je ook vastbesloten je doelstelling te bereiken, dan volgen de juiste beslissingen vanzelf. Wanneer je volledig toegewijd bent aan jouw doel en je gedachten daarop focust, zal je merken dat je eigenlijk al geslaagd bent, omdat alle twijfel om een andere weg in te slaan verdwijnt.

Volledige toewijding aan je doelstellingen komt met een bepaald principe: investeer tijd, maak je doelen bekend, bepaal je korte en lange termijn planning, vraag om feedback en verwijder alles in je omgeving wat je nieuwe mindset in de weg staat.

In dat laatste huist de grote valkuil. Hoe overtuigd je ook bent van je doelstellingen, het is heel moeilijk te veranderen wanneer je je omgeving niet mee-veranderd. En het is ook precies waar je met enkel wilskracht de mist in gaat. Wilskracht richt zich namelijk niet op je omgeving, maar enkel op het vergroten van jouw eigen inspanning om de verleidingen in je omgeving te weerstaan. Hoe je je best ook doet, vaak blijkt de invloed van je omgeving sterker te zijn dan je wilskracht. Gezonder willen leven wanneer je je hele koeling en voorraadkast hebt gevuld met ongezonde producten is een recept voor falen. Creëer een omgeving die het makkelijker maakt om je doelen te halen, niet een waardoor het alleen maar ingewikkelder wordt.

Staat de marathon New York op jouw bucketlist? Zorg dan dit het jaar wordt dat het jou gaat lukken. Vertrouw niet alleen op je wilskracht, maar focus op wat je werkelijk wilt bereiken en pas jezelf én je omgeving daarop aan. Bill Walsh zei eens: ‘Als je ‘waarom’ sterk genoeg is, ontdek je het ‘hoe’ vanzelf’. Happy goalsetting my friend!

Recente artikels van Kelly Weekers (Meer lezen)
Deel dit artikel