Menu Sluiten

Werken én herstellen van kanker, het zijn net twee rijdende treinen…

Werken én herstellen van kanker, het zijn net twee rijdende treinen...

Je behandelingen voor kanker in het ziekenhuis zijn achter de rug. Je herstelt inmiddels hier al van, voelt je wel goed en bent al een aantal keren koffie gaan drinken op het werk. Je merkt aan jezelf dat je wat taken op wilt pakken. Weer een beetje terug in de ‘normale’ structuur…

Het begint met het maken van goede afspraken

Je eerste stap is voor jezelf bedenken hoeveel uur je wilt werken en welke taken je dan wilt uitvoeren. Natuurlijk heb je dit al besproken met je bedrijfsarts en vervolgens ga je in gesprek met je leidinggevende. Zorg ervoor dat je goede afspraken met elkaar maakt. Niet alleen over werkinhoud en werkuren maar ook over wat jij wél en niet wilt vertellen over je kanker en je ziekteproces op je afdeling. Wil je dat je collega’s je vragen hoe het gaat? Of laat je dat liever achterwege? En wie praat jou bij over wat er de afgelopen periode is gebeurd op het werk? Omdat je er zo lang uit bent geweest, heb je veel informatie gemist. Hoe zorgt jouw leidinggevende ervoor dat je weer helemaal aanhaakt? Misschien is het een idee om een collega te vragen als buddy. Net als bij een nieuwe medewerker die wordt ingewerkt op de afdeling.Overschat jezelf niet

Start rustig aan. Geef jezelf wat ruimte om weer te wennen aan de structuur; je collega’s, die kantoortuin, je reistijd en de sociale praatjes. En wat doe je met die overvolle mailbox? Allemaal doorlezen of gewoon lekker weggooien? En met een schone lei beginnen? Zorg ervoor dat je de rest van de dag ruimte hebt om bij te komen van je eerste stappen terug op het werk.

Hoezo kan ik niet hetzelfde als voordat ik kanker kreeg?

Dat is een lastige vraag… je bent namelijk niet meer dezelfde als voordat je ziek werd. Er is de afgelopen periode een hoop gebeurd en daardoor verander jij als persoon en verandert je kijk op de wereld en dus ook op je werk. En niet alleen dat, lichamelijk heb je veel doorstaan. Daardoor zal je energieniveau nu nog niet zijn wat het voor je behandelingen was. Je bent letterlijk uit je werkwereld gestapt om je te concentreren op de kanker. Een groot deel van je dagelijkse activiteiten is hiermee even in de koelkast gezet. Dat kost tijd om opnieuw op te bouwen.

De vlag kan uit want ze is er weer!

Dat zullen je collega’s in hun achterhoofd misschien wel denken. En daar ligt dan ook direct een gevaar. Zij kijken naar jou met dezelfde bril als voordat je kanker kreeg. Onbesproken denken zij dat jij dezelfde taken oppakt als voordat je ziek werd. Bespreek dus met je leidinggevende ook wie je team informeert over de taken die jij de komende tijd oppakt.

Ben je echt klaar met alle behandelingen?

Heb je nog regelmatig afspraken in het ziekenhuis? Loop je bij de fysio? Of gebruik je nog medicijnen? Dan ben je dus nog niet klaar! En dat betekent dat je nu op twee rijdende treinen aan het springen bent. De trein ‘werk’ en de trein ‘herstel’. En dat is ingewikkeld, vermoeiend en neem van mij aan, een hele klus! Des te meer reden om op je werk goede afspraken te maken. Juist als je denkt, ik ga nog even door want ik heb nog energie, is het tijd om te stoppen! Ga zorgvuldig om met de energie die je hebt. Je kunt ‘m maar één keer inzetten!

Nog even de belangrijkste aandachtspunten op een rijtje

  • Bespreek je voorstel met de bedrijfsarts;
  • Maak goede afspraken met je leidinggevende;
  • Zorg dat je team geïnformeerd is welke taken jij uitvoert;
  • Regel een buddy;
  • Let op je energie.

Het springen op twee rijdende treinen wordt met deze tips hopelijk iets makkelijker. Het is niet erg om af en toe even aan de rem te trekken en de snelheid van de trein aan te passen. Goede reis!

Herken jij je in bovenstaand blog en heb je vragen of wil je meer informatie? Laat dan een bericht achter op mijn website, op Linkedin of Instagram.Deel dit artikel