Categorieën
Psychologie

Zó kom je gemakkelijk af van al je negatieve gedachtes

Iedereen kent ze wel. Gedachten die automatisch de revue passeren, zonder dat je dit überhaupt in de gaten hebt.

Dit kan lekker wegdromen zijn, echter kunnen dit ook gedachten zijn waar je veel last van kan hebben. Bijvoorbeeld gedachten als “ik kan het toch niet” of “anderen vinden me vast raar of niet leuk” kunnen een naar gevoel veroorzaken. Dit noemen we automatische negatieve gedachten. Ze worden natuurlijk niet voor niks automatisch genoemd, want bent je hier vaak op het moment zelf niet van bewust.

Het kan dus goed zijn, wanneer je een naar gevoel bij jezelf opmerkt, eens stil te staan bij de gedachten die hierbij komen kijken. Dit zorgt voor meer bewustzijn, waardoor je hier juist ook iets aan kunt doen! Het is erg goed om deze gedachten eens kritisch (ja, op zo’n moment is het wél goed om kritisch naar jezelf te zijn) te bekijken. Kloppen ze eigenlijk wel? Waar zijn ze op gebaseerd? Heb je bewijzen voor en tegen deze gedachte? Door hierbij stil te staan, geef je jezelf ruimte om ook andere kanten van een situatie te belichten. Op deze manier kom je er vaak achter dat het bijvoorbeeld helemaal niet aan jou ligt dat je collega zo chagrijnig tegen jou deed. Het zegt niks over jou als persoon, of dat je niet leuk genoeg bent, misschien heeft de ander wel een baaldag.

Wanneer ook andere kanten van een situatie door dit uitdagen van je eigen negatieve gedachten meer ruimte krijgt, kun je ook net zo goed even onderzoek of er misschien wel een veel meer realistische gedachte van te maken is. In plaats van “ohoh ik hoor van alles beneden terwijl ik in bed lig, dat is vast een inbreker”, kan deze gedachte na deze uitgedaagd te hebben zijn “ik hoor inderdaad gerommel beneden, maar dat is vast de kat van de buren want die doet dat altijd ‘s nachts”.

Soms kan het helpen dit op papier te zetten, je geeft jezelf dan net wat meer ruimte om hier goed over na te denken, dan wanneer je dit (meestal) wat vluchtiger in je hoofd doet. Dus uitdagen maar met die gedachten en gun jezelf een meer realistische kijk op wie je bent!

Deel dit artikel