Categorieën
Psychologie

Kelly’s tips: zó krijg je geen winterdip

Na een heerlijke zomer begin je vol goede moed aan het najaar. Je kijkt er ergens toch wel weer naar uit; de donkere dagen, avonden voor de open haard met een wijntje, wonen in die lekkere dikke wintertruien…

Om nog maar te zwijgen over het euforische gevoel wanneer de eerste sneeuwvlokjes vallen.

Als het weertechnisch een prima najaar is geweest is het ook eigenlijk helemaal niet zo lang meer tot de gezelligheid van Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Na de feestdagen heb je het alleen gelijk al wel gehad met die winter, maar helaas duurt die dan nog een paar maanden. De korte dagen vol kou en nattigheid beginnen te vervelen, de ochtenden worden steeds zwaarder,  je energielevel daalt, je hebt meer trek in comfort food en eigenlijk zit je, vergeleken met de zomermaanden, gewoon een stuk minder lekker in je vel. Komt dit je bekend voor? Dan ben jij een van de vele mensen die last heeft van een winterdip!

Wanneer we het hebben over een winterdip, of een winterdepressie, kan je denken aan de volgende symptomen: sombere stemming, vermoeidheid, meer behoefte aan slaap, niet uitgerust voelen, verminderde aandacht en concentratie, prikkelbaarheid, passiviteit, toegenomen eetlust, gewichtstoename, minder behoefte aan sex en/of minder behoefte aan sociale contacten.

‘In de winter komt de zon later op en gaat hij ook vroeger onder wat zorgt voor minder uren daglicht. Daarbij is de zon ook nog eens minder sterk. Dit alles zorgt ervoor dat je biologische klok in de war raakt en sommige biologische processen ontregeld raken’.

Een winterdip is het gevolg is van een verstoring van je natuurlijke dag- en nachtritme. In de winter komt de zon later op en gaat hij ook vroeger onder wat zorgt voor minder uren daglicht. Daarbij is de zon ook nog eens minder sterk. Dit alles zorgt ervoor dat je biologische klok in de war raakt en sommige biologische processen ontregeld raken. Zo maak je meer melatonine (slaaphormoon) aan en dit zorgt voor minder aanmaak van serotonine (gelukshormoon). Daarnaast beweeg je vaak minder en eet je vaak meer wat je energielevel en humeur niet altijd ten goede komt. Gelukkig is aan een winterdip wel degelijk iets te doen! Je kan natuurlijk denken aan tijdelijke oplossingen zoals een stevig potje retail therapy, een Netflix marathon, het bakken van een taart om deze meteen helemaal zelf op te eten of een stevige borrelavond met vrienden, maar wellicht ben je op zoek naar iets blijvends. Graag geef ik je 10 praktische tips om je uit die winterblues te halen en houden!

1. Houd je vaste ritme aan

Ik ben een groot voorstander van ‘rust, reinheid & regelmaat’. Weersta de verleiding van het bankhangen en bedliggen wat je maar al te graag doet tijdens de wintermaanden. Je denkt dat je je er beter door gaat voelen, maar uiteindelijk word je er alleen maar vermoeider door. Hou vast aan je normale dag- en nachtritme met vaste tijden van opstaan, naar bed gaan, inspanning en ontspanning. Een vast ritme zorgt voor balans en daarmee voor veel energie en een goede nachtrust.

2. Zorg voor een flinke dosis daglicht in je woon- en werkomgeving

Als dit niet op een natuurlijke manier mogelijk is zorg dan voor heldere lampen. Gebrek aan (dag)licht zorgt voor een overmatige aanmaak van melatonine en werkt daarmee vermoeidheid in de hand.

3. Let op je voeding

Het winterseizoen maakt je behoefte aan comfort food groter. Een handje chips wordt een zak en een blokje chocolade een hele reep. Misschien hoef je je geen zorgen te maken om het zomerse ‘bikiniproof’ zijn, maar weet dat voeding niet alleen invloed heeft op je fysiek. Eet jezelf gelukkig door het nuttigen van veel gezonde etenswaren zoals groente en fruit en matig inname van vetten, koolhydraten, suikers en alcohol.

4. Neem vitaminen in

Door in ieder geval genoeg Omega-3 (visolie) en Vitamine D (zonlicht in een pil) tot je te nemen vul je de tekorten in je lichaam aan die er tijdens de wintermaanden ontstaan en zorgen voor een lichamelijke disbalans.

5. Drink Sint-Janskruid thee

Dit kruid wordt gezien als een ‘natuurlijk antidepressivum’ en zorgt voor een betere stemming.

6. Beweeg

Een bankmarathon is wat je het liefste doet tijdens een winterdip, maar bewegen zorgt ervoor dat je je goed voelt. Heftig sporten moet niet (mag natuurlijk wel), gewoon in beweging zijn is voldoende! Pak de fiets naar je werk, wandel naar de supermarkt en plan sportactiviteiten op vaste momenten in. Je maakt middels lichaamsbeweging dopamine aan en dat is het gelukshormoon wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten!

7. Haal een frisse neus

Probeer een aantal keren per dag een luchtje te scheppen. Dit zorgt voor helderheid van geest, verbeterde aandacht en concentratie. Trek een dikke jas aan en drink dat kopje thee in de winterse zonnestralen en ervaar hoe veel dat voor je doet!

8. Geef kleur aan je dag

Kleur bepaalt humeur. In de winter veranderen we al snel in semi-gothics door alleen nog maar donkere kleuren te dragen. Voel je een dipje, breng dan kleur terug in je leven door het weer te gaan dragen. In de ochtend een fleurige outfit aantrekken geeft een instant boost aan je dag!

9. Plan plezierige activiteiten in

Zorg dat je leuke dingen in het vooruitzicht hebt waar je naartoe kan leven. Plan een dag of weekendje weg, boek een vakantie, kook een heerlijke maaltijd of koop iets leuks voor jezelf. Verwacht niet een positief leven te kunnen leiden wanneer je het louter laat bestaan uit ‘moet dingen’ waar je geen energie uit haalt. Zoek de geluksmomentjes heel bewust op!

10. Accepteer en laat los

Je hoeft je niet alle dagen van het jaar goed te voelen. Door niet tegen negatieve gevoelens te vechten, maar ze te accepteren, worden die gevoelens ook minder sterk en zullen ze sneller verdwijnen. Ups en down horen bij het leven, vasthouden aan een ideaalbeeld zorgt alleen maar voor frustratie. Denk positief. Niet elke dag is goed, maar er zit wel iets goeds in elke dag. Aan jou om dat lichtpuntje op te merken!

Have a happy winter!

Recente artikels van Kelly Weekers (Meer lezen)
Deel dit artikel