Home / Psychologie / Wat jij kan leren van de stem van je lichaam

Wat jij kan leren van de stem van je lichaam

Hoe het lichaam met je praat

We staan niet zo vaak stil bij hoe ontzettend ingenieus ons lijf is. Hoeveel onbewuste communicatie er iedere dag plaatsvindt. Als je te weinig vocht hebt, dan krijg je dorst. Zit je blaas vol dan ga je naar het toilet. En je begint te gapen als het tijd is om naar bed te gaan.

Soms gebruikt je lichaam duidelijkere taal. Drukke, gedreven vrouwen zijn meester in het wegwuiven van deze signalen. De focus is vooral op het hoofd en minder op het deel dat zich onder de kin bevindt. Je lichaam start al snel met het afgeven van subtiele signalen als processen niet lekker lopen. Zoals spanning in je schouders bij teveel stress. Of krampen bij de menstruatie. En die koude voeten die je maar niet warm krijgt.

Fluisteren en zuchten begint al vroeg

Pijn en ongemak is een manier van je lichaam om met je te praten. Het is de uitdaging om al te starten met luisteren als de stemmetjes nog zacht zijn. Anders gaat je lijf steeds harder roepen en schreeuwen en uiteindelijk staken. Daarbij wil ik zeker niet beweren dat je altijd invloed hebt op het ontstaan van  ziektes of dat het ‘je eigen schuld is’.  Maar ik wil je graag bewust maken dat je lichaam in een vroeg stadium al allerlei subtiele signalen afgeeft.

In Chinese Geneeskunde zien we bijvoorbeeld de menstruatiecyclus als een belangrijke indicator of  je hormonen goed in balans zijn. Het is prima als je je tijdens de menstruatie wat anders voelt of meer behoefte hebt aan rust. Maar PMS klachten, fors bloedverlies met stolsels, erge buikkrampen en hoofdpijn  horen echt niet bij een ‘normale’ menstruatie. De ervaring van acupuncturisten is ook dat de vrouwen die deze menstruatieklachten negeren vaak meer klachten hebben rondom andere momenten dat hormonen flink gaan dansen zoals zwangerschap en overgang.