Menu Sluiten

Wat houdt je tegen?

Heel vaak heb je je doelen duidelijk, weet je wat je wilt of wenst en toch lukt nét dat laatste stapje niet. Dit kan in de liefde zijn (je komt steeds de verkeerde tegen) of in je werk (je wilt bijvoorbeeld graag leiding geven, maar je droomfunctie gaat steeds aan je neus voorbij) of je droom waarmaken (je wilt zo graag zangeres worden of een eigen bedrijf en je ziet anderen het wel met groot gemak doen) of je bent zelfstandige en het grote geld komt nog niet echt met bakken binnen. Herkenbaar? Je hebt de focus, discipline en je bent ook bereid er heel veel (alles) voor te doen. Zou er misschien onbewust een blokkade zijn die je zelf in stand houdt?

Om te beginnen zijn we natuurlijk bepaalde dingen gewend: de manier waarop je denkt, praat en dingen doet. Een bepaald systeem is er bij jou binnengeslopen en heeft zich daar veilig  genesteld. Want alles wat vertrouwd is, voelt veilig, maar is dat ook zo? Misschien heb je jezelf al die jaren wel verteld dat je niet goed genoeg bent, dat nu de tijd nog niet is, of dat je eerst jezelf nog heel erg moet bewijzen voordat je jouw gouden kans mag grijpen. Maar dit zijn allemaal dingen die je jezelf ingebeeld hebt, waardoor je vanzelf in een bepaalde rol schiet! Is dit ook echt zo? Gun jij jezelf het licht wel? Of denk je dat er eerst nog dit, dat én dat moet gebeuren voordat jouw kans komt? Straal je wel, heb jij die bepaalde twinkeling in je ogen en ben je happy? Ben je ’s morgens vrolijk als je wakker wordt en hou je van je leven? Geloof je dat je je droom gaat waarmaken en je beste leven kunt leiden? Of kun je nog wat energie en spirit gebruiken? Geef een ander, jezelf of een gebrek dan alsjeblieft niet de schuld maar vraag jezelf gewoon eens eerlijk af: wat houdt mij nou eigenlijk tegen?

Een oefening

Ik vond een prachtige oefening op de site van TD Jakes, die ik graag met je wil delen.

Oefening: Om te beginnen: wat zou je doen als je de ideale wereld had: (vul maar in) dus supergezond, een fantastisch liefdevol sociaal leven, miljoenen op de bank, uitdagende baan enzovoorts? Toch die zangeres worden? Een film maken of van baan veranderen? Een personal trainer nemen, 20 kilo afvallen, een motor kopen of een paard? Een wereldreis maken, die leuke vent/meid aanspreken, volop lol maken, naar een festival, paaldansen op een cruiseschip of juist een jaar helemaal niks doen? WAT houd je dan toch nog tegen? Waarschijnlijk sputter je: ja maar dit en ja maar dat. Want ergens vind je het wel comfortabel natuurlijk, je hebt nu je grote droom nog voor je. Nu kun je nog niet falen want nu heb je nog die droom waar je je aan vast klampt. Dus nu mag je nog niet echt 100% gelukkig zijn maar pas op het moment dat je die grote droom bereikt hebt. DAN pas sta je jezelf toe voor het grote geluk (en vul maar in wat dat is). Maar de tijd tikt door en iedere minuut waarin je jezelf klein houdt, is zonde, je hebt zoveel in je! Aha-momentje.

Voor de duidelijkheid: de manier waarop je denkt, praat en dingen begrijpt, dat ben jij niet. Dat is het systeem waarin je gelooft, je hebt het jezelf zo aangeleerd. Omdat je het zo door de jaren gewend bent en nu jouw waarheid is. Maar is dat zo? Want je kunt ook zonder die vooroordelen en die stemmetjes in je hoofd die zeggen dat het zo moet. En geef niet de schuld aan anderen, het is hoe JIJ op die anderen reageert. Het zou in de ideale wereld niets uit moeten maken wat een ander denkt/zegt/gelooft want jij bent happy met jezelf. Dus die vooroordelen of kritische stemmetjes zitten in jezelf.

In wezen houden die stemmetjes/overtuigingen je tegen om de nieuwe jij te worden, degene die je zo graag wilt zijn en in je dromen ziet. Dat is eigenlijk het grote ideaal voor je, het nieuwe normaal. Om daar te komen, moet je de oude overtuigingen weggooien.

Hoe dan?

Hoe kan ik oude dingen die ik altijd denk, zeg en geloof zomaar weggooien of overboord zetten? Heel simpel. Je moet die overtuiging(en) eerst identificeren. Iedere keer als je in dezelfde valkuil dreigt te stappen, moet je het identificeren. Dus een voorbeeld; blehh, ik heb morgen helemaal geen zin om die speech te doen of naar die meeting te gaan; voor jou een aha-momentje. Dit is dus wat je altijd deed; je wilt ergens onderuit dus je praat het goed voor jezelf.

Eigenlijk is het zo simpel: iedere keer als er een negatieve gedachte in je hoofd plopt moet je denken: hey, waar kom jij vandaan? En waarom wil jij mij klein houden? Misschien gaat die speech of meeting juist wel goed, en ontmoet ik hele leuke mensen die me inspiratie en energie geven. Waarom ben ik zo negatief? Wil mijn ingebakken systeem me klein houden? Ik wil zo niet langer denken, praten en het benaderen. Dat hoort bij het verleden, niet bij mijn nieuwe leven. Dus als die gedachten komen, moet ik ze weerstaan, weg sturen. Niet in de verleiding komen om er lekker in mee te gaan, die manier ken ik namelijk al en brengt me niks. Want als je de verleiding weerstaat om er in mee te gaan, dan verdampt het, dan gaat het weg. Je geeft het geen aandacht en zo verdwijnt het langzaam naar de achtergrond. Alles wat je geen aandacht geeft, verschrompelt, probeer het maar eens uit, het verdwijnt gewoon uit je leven. Dus als je er niet meer aan denkt, niet meer over praat en het anders begrijpt en juist mogelijkheden ziet, dan verdwijnt het naar de achtergrond en ontvouwt zich het nieuwe leven waar jij naar verlangt. Omdat je jezelf niet meer klein of onwetend houdt. Je ontwikkelt je, op hoog tempo. Je laat je oude overtuigingen achter.

Hoe meer weerstand je biedt aan negatieve dingen en hoe beter je dingen loslaat, hoe sneller het naar de achtergrond verdwijnt. Zeker als je van binnen overtuigd bent dat je het intrinsiek begrijpt, dat zegt je gevoel je, je gut-feeling. Je doorvoelt het en je wéét: dit is mijn manier. Jouw nieuwe waarheid is geboren. Wees jezelf en geloof in jezelf. Juist jouw minder mooie kantjes maakt jou zo mooi en grappig, wat anderen er ook van zeggen of vinden. Je kunt niet ieders vriend zijn,  iedereen is ander.  Zij moeten misschien het pad nog bewandelen dat jij allang bewandelt hebt, jouw pad van waarheid. Nog niet overtuigd? Denk dan eens aan René van der Gijp, ook lekker zichzelf met als motto geen gezeik iedereen rijk. Omdat hij zijn minder geweldige kanten omarmt, vindt iedereen hem authentiek en geweldig. En dat ist’ie ook, iemand die altijd zichzelf is. Heerlijk.

Nu je zo goed bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling en je jezelf zo goed leert kennen, ken je ook je eigen valkuil.

Schrijf op:

Wat is de valkuil waar je steeds weer in stapt of die je steeds weer tegen komt?

Kun je daar iets aan doen?

Kun je jezelf daar tegen wapenen?

Zeg het maar, wees eerlijk: is die valkuil buiten je of zit hij binnen in je?

Met andere woorden, wat triggert jou dat je steeds in die valkuil stapt? Of vindt je ‘m stiekem wel fijn/leuk? Het geeft aandacht, ook al is het negatief. Wees eerlijk tegen jezelf als je wilt veranderen. Dus –> wat is jouw valkuil? Als je dat weet, ben je al heel ver en kun je anticiperen, zie je ‘m van te voren allang aankomen en weet je wat je kunt doen.

Het is niet de toekomst waar je bang voor bent, maar de herhaling van het verleden waar je nerveus van wordt. Niet doen, dat hoeft niet langer! Je kent je valkuilen nu, je bent sterk en het gebeurt niet meer. Je kunt nu van te voren analyseren wat er aan de hand is, hoe je reactie is dus je kunt het aan je laten voorbij gaan. Een goede vuistregel is: slaap er een nachtje over. De volgende dag is de storm gaan liggen, je emoties geluwd en kun je beter mee om gaan. En anders?

Denk WIM:

Wat is er aan de hand?

Is het dan zo erg?

Maak je niet zo druk!

Go for it, succes.

 

Liefs Esther

Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel