Categorieën
Psychologie

Waarom verveling echt gezond voor je is

We zijn gewend aan prikkels de hele dag door, veel verschillende dingen op een dag doen, vooral niet te veel stil staan of momentjes van rust inplannen. Van stilte krijgen we soms de kriebels, want wie wil er nu stilte als er zoveel te doen, zien en beleven valt. Nog even je Instagram checken, Netflix bingewatchen en al je appjes beantwoorden.

We schrikken ons een hoedje als er een gevoel van verveling toeslaat zodra we even geen borrels, verre reis of feestjes gepland hebben staan. Dit is op zich ook niet vreemd, we zijn nu immers gewend dat we continue het laatste nieuws binnen krijgen en elk moment op de hoogte kunnen zijn van hoe het met al die lieve vrienden en familie gaat. 

Maar is dit altijd goed voor ons? 

Worden we hier daadwerkelijk gelukkig van of zorgt het ervoor dat we onszelf voorbij rennen? Want wat als je wel ineens met jezelf bent? Dan ben je zonder al deze prikkels en word je plots stilgezet. Op zo’n moment merk je ineens je eigen gedachten op, waar je dan in je eentje mee zit te koekeloeren. Om maar niet te spreken van dat borrelende gevoel van onrust wat je bekruipt. 

Verveling hoort bij het leven

Lekkere dooddoener hoor ik je denken, maar het is goed om je te beseffen dat je af en toe vervelen bij het leven hoort. Sterker nog; het is zelfs gezond om je af en toe even lekker een potje te vervelen. Dit betekent namelijk dat er ruimte is om je gedachten gewoon even te laten gaan, om te mogen voelen hoe je je echt voelt.     

Dit betekent echter ook dat we ons mogen gaan realiseren dat het leven niet altijd één groot feest is, dat je je niet 100% van de tijd vrolijk, vol energie en gedreven kan en hóeft te voelen. Als mensen zijn we namelijk gemaakt óók met verdriet, irritatie of je af en toe somber voelen. Deze gevoelens zijn gezond, ze geven uiting aan momenten dat iemand bijvoorbeeld over je grenzen heen is gegaan. Ze zorgen ervoor dat je leert omgaan met tegenslagen. Om hiermee om te kunnen gaan, is het echter wel nodig dat dit er mag zijn.

Oefenen met vervelen 

Hoe doe je dat? 

  • Start eens met verveling en onrust niet 24/7 weg proberen te maken. Bijvoorbeeld door niet je hele weekend vol te plannen, je telefoon wat vaker weg te leggen of dagelijks in ieder geval een half uur zonder afspraken en prikkels. Hierdoor ben je vaker met jezelf en je gedachten. Je gaat merken als je dit vaker oefent, dat je oplaadt voor de rest van je week. 
  • Ook een rot gevoel moet er soms dus even zijn. Als dit opkomt, probeer ook dit niet weg te maken. Schrijf het van je af en geef het de ruimte. Juist deze momenten zorgen ervoor dat gebeurtenissen uit je leven een plekje krijgen en je je hierna alleen maar fijner zult voelen. 
  • Sta eens stil bij waar je blij en trots om bent als het gaat om jezelf en je leven. Verveling zorgt er vaak voor dat we voornamelijk focussen op wat er anders of beter moet. Gedachten als “zie je wel ik heb weer eens niks te doen, ik ben saai, anderen leiden een veel leuker leven” helpen je namelijk niet!

Kortom; vervelen is gezond. Verveel je dus af en toe even lekker en doe verder vooral waar jij blij van wordt! 

Deel dit artikel