Menu Sluiten

Waarom we juist blij mogen zijn dat we altijd druk zijn

blij

Een agenda die uitpuilt van de etentjes, werkafspraken, lunches, sportverplichtingen en familiebijeenkomsten. Je zou er háást gek van worden.

Maar toch kunnen we beter blij zijn met dat drukke leven van ons. Want heel druk zijn betekent juíst dat het goed met je gaat.

Andere mindset
Hoewel het knap lastig kan zijn om door de bomen het bos te zien en om enige ruimte in je agenda te krijgen, is het helemaal geen probleem om veel te doen te hebben. Want juist als het heel slecht met je zou gaan, bijvoorbeeld op lichamelijk vlak of met je carrière, dan zou die agenda plots flink wat leger zijn. De kunst zit ‘m in dat inzien. Zien dat wat je doet, allemaal goed is voor je.

Juist omdat er 84 werk-to-do-notes bij een lukrake week staan gekliederd, weet je: je doet het goed op je werk. Juist omdat je baas vraagt of jij die extra avondshift wil overnemen, weet je voortaan: je doet het dus heel goed op je werk. Juist omdat je vriendinnen mopperen dat ze je te weinig zien de laatste tijd omdat je alleen maar avondshifts hebt, weet je: dat is een teken van ware vriendschap. Natuurlijk is volgeboekt zijn niet altijd gezellig. Maar je haalt zo wel meer uit het leven dan dat je zou doen als je meer dagen op de bank zou hangen. En dat is toch wat je uiteindelijk wilt? Precies. Je wílt druk zijn, ook al voelt het als de wekker gaat om 7 uur niet zo, misschien.

Probeer het positieve label eraan te hangen. Dat klinkt makkelijk en dat is het ook, zodra je die ‘omzet-knop’ in jezelf hebt gevonden. ‘Vandaag weer 6 afspraken? Dan zal ik wel belangrijk worden gevonden! Ha!’. ‘Van een lange werkdag door naar de sportschool, vermoeiend? Nee, eindelijk ’s avonds lekker tijd voor mezelf en voor mijn lijf. Lig ik in de zomer met een gerust gevoel op het strand’. Wat ook helpt: tijd vrij plannen. Hierdoor heb je iets om naar uit te kijken. Al is het over een maand – elke dag werken, rennen en vliegen is beter vol te houden als je weet dat je daarna lekker veel me-time hebt. Al is het maar een lang weekendje weg. Van die welverdiende streep in je agenda word je iedere keer weer blij.

Dus, volle agenda die ik dag in dag uit met me meezeul: ik ben blij met je. Maar ik boek tóch stiekem even een zonvakantie in februari.

FACTS

  • De burn-out is beroepsziekte nummer 1. Driekwart van de jongeren kampt met zoveel stress dat ze naar een psycholoog willen stappen om hun burn-outklachten tegen te gaan.
  • Door een burn-out zit je gemiddeld 242 dagen thuis van je werk.
  • Mannen hebben vaker klachten dan vrouwen en jongere werknemers minder vaak dan oudere werknemers.

 

Deel dit artikel