Menu Sluiten

Waarom aandacht voor je uiterlijk niet oppervlakkig is

Dress for success

Speciaal voor de beauty issue van Talkies Magazine liet ik me als ‘drs. innerlijk’ maar al te graag verleiden om een beetje te vloeken in de kerk: Lets talk fashion.

Wetenschap: impact kleding op innerlijk niet onderschatten

Al jaren heb ik de overtuiging dat kleding een duidelijk effect heeft op onze mindset: op de manier waarop we naar onszelf kijken en hoe anderen ons zien. Grappig genoeg moest ik vaak in de verdediging, want ‘hoe oppervlakkig is dat?!’. Helemaal niet blijkbaar! Vandaag de dag is er overtuigend wetenschappelijk bewijs dat de impact van kleding op ons innerlijk absoluut niet onderschat mag worden.

Of je nu een echte fashionista bent of juist iemand die totaal niets om mode geeft, het is goed je te realiseren wat de psychologie achter al die lapjes stof is, want deze verandert wellicht de kijk op jouw garderobe!

Superman-effect

Men neme het superman-effect: Wanneer deelnemers in een groot onderzoek naar kleding een superman T-shirt droegen beoordeelden zij zichzelf als leuker, beter en sterker vergeleken met andere deelnemers. En het veranderde niet alleen hun denken. Er ontstond tevens een boost in hun prestaties! Zo scoorden ‘supermannen en supervrouwen’ hoger op mentale testen dan deelnemers in een simpel wit T-shirt. Interessant niet?

Onderzoek met witte jas

Hetzelfde gebeurde in een onderzoek waar deelnemers een witte jas aankregen. De ene groep dacht dat dit hoorde bij een doktersoutfit, de andere groep zag het als onderdeel van een schildersoutfit. Wat bleek? Wanneer er de overtuiging bestond dat het dokterskleding was werden de proefpersonen alerter en aandachtiger, maar niet wanneer ze dachten een schildersjas aan te hebben. Iets dragen en er een bepaalde symbolische betekenis aan verbinden had een heel duidelijk effect!

Maatpak

En zo bleek uit een derde onderzoek dat mensen in een maatpak meer medewerking kregen van anderen, gezien werden als meer succesvol en een hoger salaris toegewezen kregen vergeleken met personen in casual kleding. En hoe mooier vrouwen zich kleedden hoe meer zij werden gezien als intelligent, zelfverzekerd, betrouwbaar en verantwoordelijk en daarmee ook meer successen boekten in de liefde en in hun carrière! En dan heb je ineens een vrij legitieme reden om een matige shopverslaving op de starten, niet?

Dress for succes

Hoe je jezelf verzorgt, bepaalt voor een groot gedeelte hoe mensen op je reageren. Hoe je jezelf kleedt bepaalt voor een aanzienlijk deel wie je denkt te zijn. Pak er je voordeel mee! Kan jij wel een mentale boost gebruiken? Draag de kleding die voor jou het effect symboliseert waar je naar op zoek bent; creatief, sexy, serieus of grappig. Bedenk goed wie je publiek is en wat hetgeen is wat je wilt uitstralen. Ben jij meer dan klaar voor die salarisverhoging of ga je nu eindelijk die prins van zijn witte paard afsleuren? Dress for succes! Maar vergeet nooit; a smile is still the best thing to wear!

Recente artikels van Kelly Weekers (Meer lezen)
Deel dit artikel