Menu Sluiten

Dít is het echte verschil tussen mannen en vrouwen als het op seks aankomt

Verschil tussen mannen en vrouwen als het op seks aankomt

Seks wordt veel vaker geassocieerd met mannen dan met vrouwen, mannen zouden immers aan niets anders kunnen denken. Is het werkelijk zo eenvoudig of schuilt er meer achter?

Het is waar dat mannen vaker aan seks denken dan vrouwen, maar mannen lijken aan allerlei activiteiten vaker te denken dan vrouwen. Vrouwen denken daarentegen minder vaak aan verschillende dingen, maar kunnen er wel langer en intensiever mee bezig zijn.

Beelden erbij
Wat mee helpt in dit fenomeen is dat mannen veel visueler ingesteld zijn dan vrouwen. Dat wil zeggen dat zij sneller seksueel geprikkeld raken bij het zien van bepaalde objecten dan wanneer vrouwen ze zien. Dat kunnen borsten of billen zijn, maar ook een lingerie reclame of pornografische foto’s. Mannen worden hierdoor sneller geconfronteerd met seksuele prikkels en leggen eerder associaties met seksualiteit, associaties die voor vrouwen minder snel op gaan.

Dit lijkt te worden versterkt wanneer de zin in seks binnen een relatie niet gelijk verdeeld is. Je ziet dan vaak dat er een bepaalde negatieve belasting op seks wordt gelegd. Stereotyperend ziet dit er uit als: zij wil niet, hij wil wel, hij krijgt het, zij moet het geven, hij moet het er van nemen, zij offert zich op. Er komt een druk op en er kan niet meer vrij worden bewogen. Seks krijgt een negatieve lading en voor negatieve zaken sluiten wij ons graag af. Zo ook voor seks. Vrouwen (in dit stereotyperende voorbeeld tenminste) trekken zich terug en staan minder open voor seksualiteit. En ook voor alles om hen heen dat te maken heeft met seks. We interpreteren anders seksuele prikkels als neutrale of zelfs negatieve prikkels. Hierdoor komt er echter telkens minder ruimte voor plezierige gedachten over seks. En zo wordt er minder positieve aandacht geschonken aan seks door vrouwen. Het is steeds vaker een ‘ik moet’ in plaats van ‘ik wil’.

Is het dan per definitie zo dat mannen meer aan seks denken dan vrouwen of kunnen wij er zelf wat aan veranderen? Ontnemen vrouwen zichzelf iets door de beloning van seks voor hen zelf niet groter te maken? Wanneer iets belonend is, willen we er meer van. We investeren tijd en energie erin om de beloning nog groter te maken. Te vaak missen vrouwen dit belonende aspect omdat ze te druk zijn met andere dingen. Hierdoor missen ze het plezier, het genot van het samen zijn, het genot van het loslaten, het genot van het orgasme. Als vrouwen seks nou net zo leuk maken voor zichzelf als dat mannen dat doen, zouden vrouwen er dan net zo vaak aan denken als mannen? Zouden vrouwen dan meer open staan voor seksuele prikkels en sneller associaties leggen?

Deel dit artikel