Menu Sluiten

Verander je relatie, begin bij jezelf

Je herkent het vast wel. Er gaat veel goed in je relatie, maar soms zou je willen dat je partner je beter begrijpt en ziet wat je nodig hebt, zonder dat je het hoeft uit te spellen. In onze liefdesrelaties maken we de ander graag verantwoordelijk voor ons geluk, onze angst en ons onvermogen. Ik denk dat iedereen dit tegenkomt in de liefde, maar ook met vrienden en familie.

Blinde kip

Stel dat je het moeilijk vindt uit te spreken dat je erg verdrietig bent omdat je graag sterk wilt zijn. Je hoopt daarom dat je partner uit zichzelf ziet hoe je er aan toe bent en daarop adequaat reageert. Maar als die “blinde kip” zijn kippenogen niet goed de kost geeft, roep je dat hij zichzelf moet verbeteren. Zo heb je toch niets aan hem? Alsof hij voortaan in een flits van een seconde zal zien wat jou mankeert en je te hulp schiet.

Gemaksdieren

Wij mensen zijn slimme gemaksdieren. Wij laten anderen graag het zware werk doen. Daarom bedachten we lang geleden dat een ezel een zak aardappelen voor ons kon dragen om er kort daarna zelf bij te gaan zitten. Dat hadden we goed bekeken. Soms  donderen we onze “last” echter te snel in de schoot van een ander.

Lekker makkelijk

In een relatie doen wij dat zo nu en dan. Als we ons zelf niet helemaal gelukkig voelen, kunnen we de ander daar verantwoordelijk voor maken. Lekker makkelijk. Als we twijfelen aan onszelf door een gebrek aan zelfvertrouwen, moet de ander maar erkenning en bevestiging geven. Lekker makkelijk. Als we iets niet durven uitspreken, moet de ander het maar raden. Lekker makkelijk.

Je wilt eigenlijk even rusten, maar voor jou heerst op rusten een taboe. Je hoopt dat je partner ziet dat je moe bent en je liefdevol op het hart drukt dat rust nodig is. Je wilt het liefst dat je partner een dekentje pakt en je zoet op de bank legt. En als klap op de vuurpijl krijg je ook nog een kopje thee op een gouden schaaltje met een chocolaatje. Lekker makkelijk!

Ruzie

Een trouwe goedzak als partner komt je misschien lang tegemoet. Maar ja, zelfs het braafste lastdier zal een keer de hakken in het zand zetten en weigeren jouw last verder te dragen. Met een paar bokken ligt je last dan weer terug in je eigen schoot. Herken en onderken je op dat moment dat je soms dingen verwacht en vraagt van je partner die je jezelf nog niet toestaat?

Bloeiende relaties

Relaties groeien en bloeien des te harder als partners individueel verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen behoeften en onvermogen, en ze daar vervolgens zelf mee aan de slag gaan. Het betekent dat je de ander minder belast met jouw persoonlijke sores en dus meer loslaat. Je verschuift de focus naar jezelf, maar kunt elkaar wel volgen en aanmoedigen! Je kunt zelfs leren van de leerweg van de ander.

Weg met beknellende verwachtingen

Dus vraag je eens af….Wat heb je zelf niet gehad (en kun je ook jezelf niet geven) wat je wel bij de ander zoekt? Dat zijn interessante vragen die in mijn praktijk altijd aan bod komen. De antwoorden helpen je ontknopen uit de beknellende last van verwachtingen die relaties zo vaak verzieken. Je komt op eigen benen te staan en loopt naast je partner je eigen pad. Op je rug draag je jouw last en die kan alléén jij zelf effectief en efficiënt verkleinen.

Energie over

Het is uiteraard buitengewoon spannend om datgene wat je in je jeugd niet hebt aangeleerd of afgeleerd,  nu wel zelf aan te gaan. Om daar verantwoordelijkheid voor te nemen. Dat kost heus een beetje energie. Maar op lange termijn hou je heel veel energie over omdat:

  1. Je niet langer gefrustreerd bent over wat je “blinde kip” niet ziet of kan;
  2. Jij zelf sneller adequaat handelt, passend bij jouw behoeftes;
  3. Je vaardigheden groeien, wat weer zelfvertrouwen geeft.

Wil je jouw ”last” beter leren kennen, verkleinen en je partner ontlasten van jouw zak aardappelen?  Werk samen met een coach aan inzicht. Dat is veel leuker dan je denkt. Werken aan jezelf en jouw leven geeft enorm veel voldoening. Leef met lef! Kies voor kleur in je leven en werk samen met een coach aan je gewenste verbetering. Leg je niet neer bij hoe het is. Je leeft nu en hebt nu lief. Doe het nu!

Pien Hoogland – That’s Lifecoach

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel