Menu Sluiten

6 tips om uitstellen te verminderen

6 tips om uitstellen te verminderen


Ben jij ook een meester in uitstellen? Heb je heel veel gave plannen en goede voornemens in je hoofd, maar worden deze eigenlijk nooit tot uitvoering gebracht? Ben je bijvoorbeeld al maanden bezig om naar de sportschool te gaan, gezond(er) te gaan eten of naar een nieuwe baan te gaan zoeken? Het lukt je echter niet om er daadwerkelijk voor te gaan. De volgende stappen helpen om je plan en ambitie door te voeren in plaats van verzanden in dagelijkse routine.

1. Stop met het vinden van excuses

Het lijkt misschien te moeilijk, te duur of je denkt misschien dat je het niet kan. Weg met die excuses, want de daadwerkelijke drempel ben jijzelf. Je hoeft niet meteen je masters degree te halen in die taal die je zo leuk lijkt en je hoeft ook niet de Arnold Schwarzenegger van de sportschool te worden. Meestal zijn er helemaal geen goede redenen die uitstellen rechtvaardigen.

2. Maak je plannen concreet 

Hoe vager je plan, hoe lastiger om te overzien wat je nou eigenlijk moet doen. Onderzoek daarom eens goed wat je graag wil bereiken en wat je doel precies is. Schrijf het op voor jezelf, maak het tastbaar. Als je bij het formuleren hiervan voelt dat je enthousiasme gaat borrelen, dan heb je het juiste doel te pakken. Grijp dit met beide handen aan en ga ervoor. Dan wíl je niet eens meer uitstellen.

3. Verdeel je plan in behapbare stappen

Hoe groter je doel, hoe meer stappen er zijn. Je kunt je gemakkelijk verliezen in de hoeveelheid aan dingen die je eigenlijk moet doen. Voor je het weet, wordt het onoverzichtelijk, wat dé demotiverende factor is om daadwerkelijk te beginnen.  Maak deelstappen en onderzoek hoeveel tijd je hiervoor nodig hebt. Op deze manier zorg je ook voor een realistische planning voor jezelf. 

4. Relativeer die beren op de weg

Want nee, deze helpen je totaal niet. Beren op de weg worden niet voor niks zo genoemd. Ze vormen een grote barrière om jezelf te mogen ontwikkelen en om buiten je comfortzone te treden. Vaak roepen ze je terug als zaken spannend of onbekend zijn door bijvoorbeeld te zeggen “ik ga echt niet naar de sportschool, want dan bak ik er toch niks van” of “als ik ga starten met mijn eigen onderneming, dan ga ik vast falen”. Als je mag opmerken wanneer dit speelt, kun je er ook iets mee doen. Relativeer ze, kijk of het echt wel zo’n slecht idee is en of het tot mega rampscenario’s zal leiden. Als het echt beren op de weg zijn, kun je deze gedachten namelijk met een korreltje zout nemen. 

5. Roep je perfectionisme even tot de orde

Heel leuk dat je alles altijd heel erg goed wil doen, overal vol voor gaat en alle details jou opvallen. Een keerzijde hiervan kan echter ook zijn dat je plan of ambitie helemaal uitgedokterd moet zijn van dat perfectionistische stuk in jou. Ik kan je vertellen dat het dit nooit zal zijn, wat meteen laat zien hoe dat perfectionisme knap lastig kan zijn. Hier af en toe wat minder naar luisteren kan je dus heel veel brengen. Je kunt niet alles 100% goed doen, direct tien kilo afvallen of alleen nog maar groenten en fruit eten zonder af en toe zin te hebben in Tony Chocolonely. Accepteer dit van jezelf en maak het leven voor jezelf vooral een stukje leuker en gemakkelijker hierdoor.  

6. Geloof in jezelf

Want met een sterke wil, een grote dosis enthousiasme en hard werken kom je er sowieso. Hobbels horen erbij, deins hier dus niet voor terug en houd aan je doel vast. 

Deel dit artikel