Menu Sluiten

Uit je comfortzone stappen? Waarom zou je?

uit je comfortzone stappen

Uit je comfortzone stappen wordt alom aangeprezen als hét pad naar een meeslepend leven. Maar waarom zou je eruit stappen? Als je het er goed hebt, kun je er net zo goed in blijven zitten. Pas als je huidige comfortzone je in de weg zit, wordt het tijd die kritisch tegen het licht te gaan houden.

Wat is ‘je comfortzone’ nou precies?

Je bent in je comfortzone als je je veilig en vertrouwd voelt in je dagelijkse leven. De plek waar je woont. De vriendschappen die je hebt. Je relatie. Zelfs je werk. De dingen lopen gesmeerd, bijna als vanzelf. Bijna, want je hebt net als iedereen ook heus wel mindere momenten. Je weet waar je aan toe bent en wordt nauwelijks blootgesteld aan risico’s.

Iedereen is voor vooruitgang, toch?

‘Uit je comfortzone stappen’ is als ‘hervorming’: daar kun je haast niet tegen zijn. Er spreekt iets van ‘vooruitgang’ uit. En wie is er nou tegen vooruitgang? Maar als we kijken wat de term nou precies behelst, is het maar de vraag of je er echt wel uit wilt stappen. Is dat immers niet waarom we dagenlang op een kussentje zitten te mediteren? Gaan we daarom niet met z’n allen naar een coach of psycholoog? Om ons goed te voelen? Om te ontdekken waar we aan toe zijn? Ambiëren we dat vertrouwde, veilige leventje niet juist?

Fundamentele levensvraag

De vraag of je uit je comfortzone wilt stappen, wordt daarmee eigenlijk een best wel fundamentele levensvraag: hoe kom ik het beste tot mijn recht? In al mijn facetten, welteverstaan. Dus: hoe sta ik in mijn relatie? Hoe verhoud ik me tot mijn gezin? Welk type werk laat mij bloeien? Wat verwacht ik van vriendschappen? Welke tijdsbesteding doet mij goed?

Hoe kom jij het beste tot je recht?

Iedereen wil het liefst een leven waarin je het beste tot je recht komt. De één gedijt het beste in regelmaat, rust en veiligheid. De ander is juist meer gebaat bij externe prikkels. Wat het beantwoorden van deze vraag moeilijk maakt, is de invloed van externe verleidingen. We leven immers in een wereld waarin we denken dat alles maakbaar is: geluk, liefde, succes. Van alles willen we zoveel mogelijk. Die – bij velen – geïnternaliseerde boodschap wordt er ook nog eens flink ingewreven door de (sociale) media.


Comfortzone

Wiens comfortzone?

Voordat jij besluit uit je comfortzone te willen stappen, is het dus zaak te onderzoeken van wie die eigenlijk is. Fantaseer jij over het maken van die verre reis omdat je reizen zo leuk vindt? Of wordt dat verlangen aangewakkerd door beelden van mooie, succesvolle mensen op reis in verre landen? En hoe zit het met je carrière? Is een hoog inkomen echt zo belangrijk voor je dat je bereid bent om voortdurend stress te hebben? Het CBS becijferde dat bijna iedereen actief is op social media. De invloed ervan op hoe wij onze individuele levensvragen beantwoorden, is helaas nog nooit onderzocht. Maar er kan haast niet anders dan een verband zijn, toch?

Comfortzone uitstappen als vorm van persoonlijke ontwikkeling

Er zijn veel mensen die het beste tot hun recht komen als ze voortdurend worden blootgesteld aan spannende uitdagingen. Bijvoorbeeld op het werk, of in de liefde. Die zouden er baat bij kunnen hebben om steeds te blijven kijken naar hun eigen grenzen. En hoe ze die steeds weer een beetje kunnen oprekken. Zij zijn dan volop in ‘ontwikkeling’ en maken een flinke ‘persoonlijke groei‘ door. Het concept ‘comfortzone’ kan dan een nuttige invalshoek zijn om te kijken naar welke nieuwe stap er gezet kan worden.

Buiten huidige comfortzone ontstaat er weer een nieuwe

Stel jij bent zo iemand die het beste gedijt bij een steile groeicurve. Dan is het zaak om constant naar jezelf te blijven kijken. Want zodra je de ene comfortzone uitstapt, stap je weer een nieuwe in. De zone waarin jij je vertrouwd en veilig voelt, wordt dus steeds verlegd. Zodra de uitdaging uit de huidige zone saai wordt, wil je weer verder. Cru gezegd stopt dat proces pas als je dood bent. Daar is helemaal niets mis mee. Dat is wat veel mensen gewoon nodig hebben om zich senang te voelen.

Is goed, goed genoeg?

Voor veel mensen is goed, goed genoeg. Toch zitten ze vaak met een knagend verlangen naar meer. Want meer is beter. Buiten je comfortzone treden, is iets positiefs. Als dat verlangen wordt afgepeld, blijkt echter vaak dat er sprake is van een zelfopgelegd ‘moeten voldoen aan wat de buitenwereld vindt’.

Terwijl als je eerlijk kijkt, het heerlijk toeven is bínnen de huidige comfortzone. De dingen lopen lekker. Je weet waar je aan toe bent. Je haalt geen rare fratsen uit. Een burn-out ligt niet op de loer. Je voelt je prettig en veilig bij de mensen die je om je heen hebt. Als je verschoond was van alle vormen van sociale druk, dan hield je het lekker allemaal bínnen jouw eigen, gewaardeerde comfortzone. Waarom zou je er dan uit willen stappen?

Deel dit artikel