Categorieën
Psychologie

6 tips om de regie over je eigen geluk te nemen


Je geluk heb je grotendeels zelf in de hand. Met deze tips neem je de regie!

1. Zet jezelf stil en kies bewust voor je geluk

Doorgaan is wat we veelal doen door alle drukte in het leven. Dit zorgt er echter voor dat we blijven hangen in twijfel en situaties die niet gelukkig maken. Blijf dus niet bij die baan die je eigenlijk heel veel stress bezorgt of doorgaan met die vriendschap die je veel energie kost. Iedereen zal eens de sprong in het diepe moeten wagen. 

2. Zeg ‘nee’ 

Het is oké om niet alles op je bordje te nemen. Ja zeggen op alles zorgt namelijk voor verlies van focus op waar jíj nou eigenlijk gelukkig van wordt. 

3. Kies voor mooie mensen om je heen 

Je omgeving is zo belangrijk voor jouw levensgeluk. De mensen die je om je heen verzamelt hebben enorm veel invloed op hoe jij tegen het leven aankijkt. Houd de mensen die je energie en liefde geven heel erg dichtbij. Vriendschappen of relaties die je energie kosten, doen je geen goed. Je mág voor jezelf kiezen. Hiermee doe je niemand tekort en zorg je alleen maar meer voor dat extra beetje levensgeluk. 

4. Blijf niet hangen in je ellende

Iedereen maakt vroeg of laat nare dingen mee, de een meer en heftiger dan de ander. Helaas hebben we hier geen invloed. Hoe je hiermee omgaat kun je echter wel beïnvloeden. 

5. Relativeer je gedachten 

Als je in beslag genomen wordt door negatieve gedachten, doet dit je gevoel van geluk geen goed. Maak eens gebruik van de 5G’s: gebeurtenis, gevoel, gedachten, gedrag en gevolg. Hiermee zet je jezelf weer even op scherp en zie je de invloed van deze negatieve gedachten op hoe je leven zich ontwikkelt; het draagt bij aan een verhoogd zelfvertrouwen

6. Plan je geluk 

Fladderend door het leven gaan is leuk, maar soms heb je toch echt een plan nodig. Ook hiermee behoud je namelijk de focus die voor jou belangrijk is. Plan bijvoorbeeld een moment in om toch eens naar vacatures te gaan kijken of om met die ene fijne vriendin af te spreken. 

Deel dit artikel