Menu Sluiten

3 tips om het maximale uit de lente te halen

lente tcm tips

De lente is officieel weer begonnen. Terwijl de dagen langer worden, is de natuur ontwaakt uit de winterslaap. Ons lichaam werkt eigenlijk op dezelfde manier. In de winter hebben we meer zin om te cocoonen, langer te slapen en  warme, rijk gevulde gerechten te eten. Hiermee leggen we een voorraad energie aan waardoor we fris van start kunnen gaan in de lente. In de Chinese Geneeskunde juichen we het toe om mee te gaan op het ritme van de natuur. Dus ik geef je graag 3 tips hoe je het meest uit de lente kunt halen.

Tip 1: Maak plannen

De natuur krijgt in de lente een kickstart om te groeien. Hetzelfde geldt voor jou: dit is hét moment om nieuwe dingen op te starten. In de lenteperiode is het namelijk eenvoudiger om met een frisse blik naar je huidige situatie te kijken. Je ziet opeens meer mogelijkheden en creativiteit begint te borrelen. Kiemkracht geeft power aan nieuwe plannen en innovatieve ideeën. 

Tip 2: Beweeg en stretch

Zoals de natuur weer in beweging komt, zo gaat je energie ook weer sneller stromen in de lente. Als je weinig rust genomen hebt in de winterperiode of stress ervaart, dan gaat je lichaam in deze periode piepen. Ik zie in deze periode meer vrouwen met hoofdpijn, korte lontjes en spanning in nek en schouders. De energie stroomt dan niet lekker en zit vast. Een makkelijke manier om dit vrij te maken is meer te bewegen en te stretchen. Dus wandelschoenen aan en naar buiten! 

Tip 3: Detox

De lente is Chinees gezien gekoppeld aan het orgaan lever. De lever speelt een belangrijke rol in het ontgiften van je lichaam. Omdat de lever in dit seizoen zo krachtig is, is dit een geschikt moment om te detoxen. Ik heb de voorkeur voor een milde manier van ontgiften, waarbij je de lever ondersteunt met afvoeren. Daarbij laat je suiker, tarwe, glucose-fructose, geraffineerde koolhydraten en alcohol staan. En kies je voor volwaardige, verse, bij voorkeur biologische voeding. 

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel