Categorieën
Psychologie

5 tips voor het boze kind

Boos kind! En nu?

‘Mijn emoties zijn niet goed’ (Pim, 9 jaar). Pim had vermoedelijk ergens het woord ‘emotieregulatie’ gehoord, begrepen dat hij naar een training moest vanwege zijn gedrag en bovenal goed opgeslagen dat er iets niet goed met hem was. Hij wilde graag minder boos zijn, wat die boosheid is zo vervelend voor papa, mama en de juf. Constatering 1: Pim ziet de emotie boosheid als iets negatiefs. Constatering 2: het moet minder want het is vervelend voor de mensen om hem heen. 

Het valt me op dat een kind zelden aangeeft dat de boosheid voor hem of haar zèlf het meest vervelend is. Ga jezelf maar na.. de boze jij is uiteindelijk degene die het meest last heeft van die nare gevoelens, toch? Dat is voor een kind niet anders. Het uitgangspunt is daarom: boosheid is er en niet zonder reden (lees dit artikel als je daar meer over wil weten) . De vraag is dus niet: hoe voorkomen we het? Maar: hoe gaan we er zo goed mogelijk mee om. Met onderstaande tips zul je merken dat het juist door er goed mee om te gaan, ook minder (vaak/heftig) voorkomt. Klaar voor de win-win?!

1 Accepteer de emotie.

Boos zijn is net als blij zijn een gevoel. Dat we dit gevoel als minder prettig ervaring hoeft niet te betekenen dat het er niet mag zijn. Iedereen schiet weleens uit zijn dakkapel. Gelukkig! 

2 Boosheid overkomt je niet

Het ontstaat stapje voor stapje, en daar ben je zelf de baas over! Zie het als een uitdaging om er samen achter te komen hoe die stapjes eruit zien. Als je deze stapjes kunt herkennen, kun je er ook grip op gaan krijgen. Grip is controle. Controle geeft vertrouwen. Kom maar door met die stijgende lijn!

3 De woedethermometer

Als je snapt dat boosheid zich opbouwt in stapjes, kun je aan de knutselarij! Maak samen een woedethermometer. Deze loopt van 0 tot 100 graden boosheid. Dat betekent: 100 stapjes voor je explodeert. Maar ook: 100 stapjes waarbij je zelf kunt bepalen of de boosheid verder stijgt, of juist weer daalt. Ga eens samen met je kind na: wat gebeurt er tussen die 0 en 100 graden? En waar ligt de grens voor hem of haar? Met andere woorden: bij hoeveel graden boosheid vindt het kind dat de temperatuur weer moet zakken? En wat helpt daarbij? Even alleen zijn, tekenen, buiten spelen, lezen, muziek luisteren, knuffelen.. Ga het gesprek aan. 

4 Bepaal een positief rolmodel

Enzo Knol, Royalistiq, Fortnite figuren, Minecraft helden, Messi, Ronaldo, Rico Verhoeven.. Van sportieve tot muzikale helden. Van juffen en meesters tot de minister president. Wie geeft in de ogen van jouw kind het goede voorbeeld? Op wie wil hij of zij, op het gebied van gedrag, graag lijken? En op wie juist niet? Hoe gaan deze persoon om met boosheid? De volgende keer dat de boosheid stijgt kun je hem of haar herinneren aan de Messi-manier van reageren, om Suarez situaties te voorkomen.

5 Communiceer op een gelijkwaardig niveau

Communiceer op een gelijkwaardig niveau. Meer leren over goede communicatie op kindniveau? Lees: Communiceren met je kind: zo voorkom je conflicten.

Recente artikels van Lisa Dillen (Meer lezen)
Deel dit artikel