Menu Sluiten

Tijd voor jezelf; zó zet je jezelf op nummer één

Tijd voor jezelf; zó zet je jezelf op nummer één

Hordes keuzes moeten we tegenwoordig maken. Deze kunnen variëren van wel of niet naar dat ene feestje gaan. Wel of niet naar de verjaardag van je vriendin gaan in plaats van een date met je vriend. En ga zo maar door. Maar hoe kies je nou eigenlijk écht voor jezelf en maak je tijd voor jezelf?

Breng je behoeftes in beeld

We zijn geneigd veel naar de behoeftes van anderen te kijken. Dit kan er echter toe leiden dat we onszelf op een tweede of zelfs lagere plek zetten. Wat weer tot gevolg kan hebben dat je je eigen behoeftes niet meer duidelijk in beeld hebt. Daardoor is er geen moment voor eigen ontspanning en verlies je jezelf een beetje uit het oog. Voor je het weet staat je agenda bomvol met afspraken zonder tijd voor jezelf. Daar wordt je niet blij van. Dan ben je ook geen gezelligere vriendin, zus partner enzovoort.

Op papier

Zet eens voor jezelf op papier wat de dingen zijn die jíj nodig hebt om je dag of week op een fijne manier te kunnen doorbrengen. Niet je buurvrouw, je aardige collega of je partner, maar jíj.

Tijd voor jezelf

Stop met tijd besteden aan mensen die je niet leuk vindt. Of aan dingen waar jij niet blij van wordt. Op deze manier bespaar je tijd die je kunt besteden aan dingen waar jij echt om geeft. Probeer eens een andere keuze te maken. Niet naar de verjaardag van die vervelende oom gaan, kan ervoor zorgen dat je misschien wél tijd hebt om met een kop thee en dat ene boek op de bank te kruipen.

Bewustwording

Ben je bewust van de verwachtingen naar jezelf toe. Doe je iets omdat jij dit daadwerkelijk zelf wil, of omdat je de goedkeuring van je omgeving hierdoor krijgt? Dit kan op de korte termijn een fijn gevoel geven. Maar op de lange termijn kun je hierdoor steeds verder van jezelf wegdrijven.

Tijd voor jezelf en Not Giving a F*ck

Vind je het leuk om hier meer over te lezen? Het boek van Sarah Knight, The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck omschrijft in een helder stappenplan hoe je meer keuzes voor jezelf kan maken en je je minder aantrekt van wat andere willen. Met daarbij als belangrijkste boodschap:

STOP GIVING A F*CK!

Deel dit artikel