Categorieën
Psychologie

‘Tijd is je meest kostbare bezit’

Veel werkende vrouwen durven niet toe te geven dat het moederschap hen zwaar valt en liegen daarom tegen de buitenwereld. Een recent onderzoek toonde aan dat ruim negentig procent van de moeders die tevens een carrière heeft, zegt dat ze het niet moeilijk vindt om moeder te zijn, terwijl ze het in werkelijkheid behoorlijk zwaar vindt.

Nou ik vind het soms behoorlijk pittig. Ik heb wel eens het gevoel dat ik tekort schiet. Thuis, omdat ik aan het werk ben. In het ziekenhuis, omdat ik niet elke dag aanwezig ben voor mijn patiënten. Het schijnt dat ik een perfectionist ben, maar ik denk dat jullie dit allemaal herkennen?

Meer dan 15 jaar duurde mijn opleiding tot chirurg, maar ik kreeg geen onderwijs over timemanagement of het vervullen van verschillende rollen in je leven. Ik probeerde gewoon zo goed en zo kwaad als het ging alle ballen in de lucht te houden. De combinatie van ouderschap en een baan is jongleren. En dat jongleren moet je leren.

Stel je voor dat er voor elke rol die je in je leven vervult, een bal is. Er zijn zware ballen, lichte ballen. Mooie ballen, versleten ballen. Kristallen ballen en stuiterballen. Het aantal ballen dat je in de lucht kan houden is persoonsafhankelijk. Wanneer je steeds een extra balde lucht in gooit, dan komt onvermijdelijk het moment dat je een of meerdere ballen laat vallen. Dus probeer niet teveel ballen tegelijk in de lucht te houden. Ken je eigen kunsten en vooral ook je grenzen.

Wanneer je teveel tegelijk probeert te doen, dan valt er een bal. Als dat een zware versleten bal is, dan geeft dat een korte plof. Dat kan een lidmaatschap zijn waar je geen plezier meer aan beleeft of een baan die teveel energie vraagt. Die bal krijg je dan nauwelijks de lucht meer in. Er zijn ook ballen, die weer terug stuiteren als je ze laat vallen. Zoals hechte vriendschappen, die vaak tegen een stootje kunnen. Maar er zijn ook schitterende handgemaakte kristallen ballen. Van prachtig glas, breekbaar glas. Dat zijn voor mij: mijn gezin en mijn gezondheid. Als ik die ballen laat vallen, door dat ik te druk ben en te weinig balans in mijn leven heb, dan raken ze beschadigd of vallen ze stuk.

Om dat te voorkomen, heb ik besloten om de meeste energie te investeren in die 2 rollen. Om die 2 mooiste ballen veilig in de lucht te kunnen houden. En daarom laat ik misschien sommige ambities nu even voor wat ze zijn. Ik maak keuzes. Ik ben me bewust van mijn prioriteiten. Ik doe aan timemanagement. Want het belangrijkste inzicht dat ik verwierf in mijn leven als chirurg, zowel op de OK als in de rest van het ziekenhuis:

“ Tijd is je meest kostbare bezit”.

Deel dit artikel