Categorieën
Psychologie

‘Smonday’: op zondag al ontzettend balen van een nieuwe werkweek

Pfff: zie je ook alweer op tegen een nieuwe werkweek? Je bent niet de enige. ‘Smonday’ is de term voor de zondag blues. Dat gevoel wat veel mensen krijgen in de loop van de zondag.

In 2013 heeft de Amerikaanse carrière website Monsterboard hier onderzoek naar gedaan. Wat blijkt; zo’n 76% van de onderzochten heeft last van de sunday blues. De vrolijkheid neemt af, een gevoel van onrust en stress neemt toe. Het einde van je weekend is nabij, daar waar de werkweek vol moetjes en deadlines er weer aan zit te komen.

Hieronder volgen vijf tips waardoor je misschien zelfs dansend de maandag ingaat en afsluit!

  1. “Doe zondag op zaterdag”. We zijn geneigd sociale activiteiten veelal op zaterdag te plannen. Draai dit eens om en plan een leuke en ontspannende activiteit op zondagavond. Dit zorgt ervoor dat je nog niet met je hoofd bij je werk kunt zijn en je tegelijkertijd het gevoel krijgt dat je weekend langer duurt. Ga bijvoorbeeld lekker uit eten of maak een lange wandeling (denk aan die gelukshormoontjes die bij beweging vrijkomen!).
  2. Zorg voor een vaste slaaproutine. Zo kun je denken aan het wegleggen van je telefoon en andere apparaten, een kopje thee drinken, een goed boek lezen of een warme douche nemen. Dit zorgt voor een gevoel van ontspanning, waardoor de kans op piekeren over de naderende maandag afneemt.
  3. Merk je dat de piekergedachten over je werk en alles wat je moet doen de overhand neemt? Maak dan een lijstje met alles waar je aan moet denken. Probeer dit in tijd te beperken door bijvoorbeeld een half uur hiervoor te nemen. Dit kan ervoor zorgen dat je meer ruimte en rust in je hoofd krijgt. Probeer ook vooral de drang te weerstaan om enkele van deze dingen al op te pakken en stiekem toch al aan het werk te slaan. Dit geeft een korte termijn gevoel van rust, echter op de lange termijn is dit een stapje omhoog op de ladder naar bijvoorbeeld een burn-out, iets wat we natuurlijk willen voorkomen!
  4. Creëer fijne rituelen op maandag. Zorg dat je bijvoorbeeld een extra lekker ontbijtje maakt of je favoriete schoenen aandoet. Probeer op je werk in de lunchpauze of tussendoor een paar minuutjes naar buiten te gaan, frisse lucht doet altijd goed. Naast rituelen kun je ook zorgen dat je iets hebt om naar uit te kijken, bijvoorbeeld de levering van je favoriete kledingmerk (altijd leuk zo’n pakketje vinden bij thuiskomst) of het kijken van je lievelingsserie.
  5. De maandag vrij nemen is natuurlijk ook altijd nog een optie. En nee, dan verschuift je maandag niet naar de dinsdag, want dinsdagen voelen altijd net een kléin beetje beter… Voor wie dit echter niet mogelijk is, wees een beetje lief voor jezelf en ga met bovenstaande tips aan de slag!

Deel dit artikel