Menu Sluiten

Seks is als een auto: je moet het onderhouden. 

Seks is als een auto; je moet het onderhouden

Drs. Nynke, Relatietherapeut en Consulent Seksuele Gezondheid NVVS houdt een pleidooi voor een regelmatig seksleven. Lees waar het belangrijk is om jouw seksmotor draaiend te houden.

Ik vergelijk seks graag met alledaagse dingen, zodat men begrijpt dat het net zo is als alledaagse dingen. Vaak wordt van seks iets magisch gemaakt en op een voetstuk geplaatst, waardoor ze er vervolgens niet meer bij kunnen. Door er iets alledaags van te maken, krijgen ze inzicht in het feit dat ze er zorgvuldig mee om moeten gaan, maar ook laagdrempelig: net zoals dat het heel normaal is dat je dagelijks of wekelijks boodschappen moeten doen.

Een van mijn favoriete vergelijkingen is die van seks en auto’s. Luister maar: Om een auto te mogen besturen, moet je je rijbewijs halen. Daar begint het al bij: je gaat een leertraject in, waarbij je uiteindelijk de theorie en de praktijk samen moet brengen. Om dit te kunnen investeer je tijd en geld. Als je zakt voor je examen, baal je, maar ga je vervolgens net zo lang door totdat je het hebt gehaald. Vervolgens krijg je een auto in je bezit. Deze moet je onderhouden: hij moet gewassen worden, je moet weten op welke brandstof hij rijdt, de vloeistoffen moeten regelmatig worden bij gevuld, hij moet voor de APK, voor een grote of kleine beurt, en elke winter moeten er winterbanden onder. Enkel het hebben van een auto is nog niet voldoende om hem ook te laten rijden. Dit onderhoud is alledaags of in ieder geval wel wekelijks. Als je de auto 10 jaar lang, of wellicht zelfs langer of korter, in de garage laat staan (of nog erger, buiten onder een boom!), dan moet je niet verwachten dat deze gelijk begint te rijden als je de sleutel in het contact doet. Je zal eerst al het zojuist genoemde onderhoudt moeten plegen, om vervolgens te zien of hij nog wil starten. 

Zo is het dus ook met seks. In eerste instantie moet je de praktijk en theorie bij elkaar gaan brengen: dit is een leerproces waar je lekker lang de tijd voor mag nemen. Vervolgens is het belangrijk dat jij jouw seksuele systeem blijft onderhouden: wat is jouw brandstof? Met welke weersomstandigheden rijd jij graag? Hoe hard moet je het gaspedaal indrukken, of moet jij juist remmen? Naar welke wasstraat ga je het liefste, of was jij hem met de hand? Hou je ervan om een bijrijder te hebben, of rijd je liever alleen?

Wil jij dat jouw seksuele systeem lekker blijft lopen? Net zo goed als dat je wil dat je auto het goed blijft doen en er ook nog een beetje fatsoenlijk uit blijft zien?

Pleeg dan het nodige onderhoud! Wekelijks, zo niet dagelijks. En dat betekent niet dat je elke dag seks moet hebben, maar je mag je er best elke dag even bewust van zijn. Je hoeft immers ook niets dagelijks in je auto te rijden, maar laat hem nou niet een week onder een boom stil staan. Dan loopt het namelijk schade op, en dat wil je niet. Zeker niet als je erachter komt dat de schade niet meer te herstellen is. 

Investeer en profiteer. Een leven lang fijne seks is namelijk geen mythe of een toevalstreffer, het is een leven lang liefdevol onderhoudt plegen.

Deel dit artikel