Categorieën
Psychologie

5 oefeningen om stress in je lijf te verminderen

“ Almost everything will work again if you unplug it for a few minutes…. Including you.” 

Mooi gezegd toch? De (kleine) momentjes waarin jij tot rust komt gedurende de dag en waar je ook echt even de tijd voor neemt kunnen zoveel verschil maken. Verschil maken in jouw productiviteit, concentratie, hoe je in je vel zit en in het algemeen hoe jij de dag beleeft. Een moment voor jezelf hoeft niet veel moeite of tijd te kosten en voorkomt stress. Wij hopen dat jij vanaf vandaag wat vaker de tijd neemt voor jezelf door het delen van onderstaande tips. 

Ga stress in je lichaam te lijf

Je herkent het waarschijnlijk wel. Rennen van hot naar her en een to-do list waar je ‘u’ tegen zegt. Je wilt veel en er wordt ook veel van je gevraagd. Door en voor werk, door en voor je partner of kinderen, door en voor het huishouden en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Het resultaat? Jouw lichaam staat altijd ‘aan’ en voelt gespannen aan. Dit stressgevoel in het lichaam kan ontzettend vervelend zijn. Pas deze makkelijke oefeningen gedurende de dag toe om het gevoel van stress in je lichaam te lijf te gaan!  

Het gevoel van stress of overprikkeld zijn is een signaal van het lichaam wat we over het algemeen met zijn allen veel te vaak negeren. Toch is dit een manier van jouw lichaam om jou te vertellen dat je behoefte hebt aan rust, een pauze of een moment voor jezelf. Probeer vanaf nu deze signalen van je lichaam serieus te nemen en beter voor jezelf te zorgen. 

Ademhalingsoefening

Het fijne aan deze oefening is dat je dit overal kan doen. In de auto wanneer je onderweg bent, thuis op de bank, terwijl je op de wc zit, op het werk en zelfs tijdens een vergadering. Focus je op de ademhaling en adem diep (maar rustig) uit naar je buik. Leg eventueel je hand op je onderbuik om richting je hand uit te ademen. Adem zachtjes uit door je mond en adem in door je neus. Voel je lichaam met elke in- en uitademing meer ontspannen. Blijf dit herhalen tot je verschil merkt. 

Luister naar muziek

Ook dit is een oefening die je overal kan toepassen. Doe je oortjes in en kies voor rustgevende fijne muziek. Sluit desnoods even je ogen en focus je enkel op het rustgevende geluid en je ademhaling. Even een momentje voor jezelf. 

Doe een korte meditatie

Veel mensen mediteren om tot rust te komen. Zo kan je ervoor kiezen om de dag met een (lange) meditatie af te sluiten en hiermee je hoofd en lichaam volledig tot rust te laten komen. Gedurende de dag kan je ook kiezen voor een meditatie van slechts 5 á 10 minuten. Juist deze kleine momentjes rust kunnen het gevoel van stress in jouw lichaam aanzienlijk verminderen. 

Sta bewust stil bij je gedachtes

Veel mensen mediteren om tot rust te komen. Zo kan je ervoor kiezen om de dag met een (lange) meditatie af te sluiten en hiermee je hoofd en lichaam volledig tot rust te laten komen. Gedurende de dag kan je ook kiezen voor een meditatie van slechts 5 á 10 minuten. Juist deze kleine momentjes rust kunnen het gevoel van stress in jouw lichaam aanzienlijk verminderen. 

Bewust stil staan bij wat je denkt en voelt doen we over het algemeen (gedurende de dag) niet veel. Onbewust denken, zeggen en doen we veel en daardoor voelen we onbewust ook veel. Probeer eens een paar minuten te stoppen met alles wat je doet. Focus je nu bewust op wat je voelt en vraag jezelf eens af waar je lichaam behoefte aan heeft om minder gestrest aan te voelen. Even een stukje lopen of een bewust een kop thee drinken kan al veel verschil maken. 

Kom in beweging tegen stress

Wist je dat jouw lichaam ontspant wanneer jij in beweging komt? Ga een stukje wandelen (haal een frisse neus) of doe wat stretchoefeningen. Je zal merken dat je hierna weer helder kan nadenken en je je beter kan focussen. 

Alle bovenstaande oefeningen kan je voor slechts een paar minuten toepassen, maar kunnen zoveel verschil maken. Probeer het eens een paar dagen en ervaar het verschil. Lees ook eens onderstaand boek!Deel dit artikel