Menu Sluiten

Mindfulness is gezond verstand!

Mindfulness is uit, gezond verstand is in! Deze uitspraak, en vergelijkbare, kwam ik geregeld tegen het afgelopen jaar.

Mindfulness vorm van symptoombestrijding?

Mindfulness zou zweverig zijn, een vorm van symptoombestrijding. Het leven zou van mindfulness ‘alleen maar leuk mogen zijn’, want ‘alles is goed zoals het is’. We zouden ook niet meer gestresst mogen zijn, nooit boos of verdrietig, want ‘je kan altijd gelukkig zijn’ en dat is natuurlijk ’totale onzin, want tegenslagen horen bij het leven’. Kortom, mensen die iets met mindfulness doen staan niet met beide benen op de grond. Uit dit type uitspraken valt af te leiden dat de essentie van mindfulness niet wordt begrepen. Of je iets met mindfulness hebt wanneer je het wèl begrijpt is een tweede, maar dat mindfulness haaks staat op gezond verstand en dus eigenlijk niets te maken heeft met het werkelijke leven, is onjuist.

‘Verre van zweverig, maar nuchter en praktisch!

Mindfulness kàn zeker zweverig zijn, maar dat hoeft niet. Ik pas mindfulness juist op een hele praktische manier toe. Door wat meer af te stappen van de automatische piloot en bewust na te denken over wat voor mij werkt en wat niet houd ik waar het kan de regie over mijn dag. Ik poog zo veel mogelijk korte metten te maken met gedragspatronen die eigenlijk helemaal niet voor me werken, of alleen op de korte termijn, zodat ik zo min mogelijk energie ‘lek’ en het juist kan besteden aan dingen waar ik het echt aan wil besteden. Het maakt dat ik extra kan genieten van de mooie dingen die op mijn pad komen en tevens leer dealen met de mindere momenten, want natuurlijk, die momenten horen ook bij het leven. Precies dit geef ik ook mee aan diegenen die een training bij mij volgen in mindfulness. Verre van zweverig, maar nuchter en praktisch!

Maar, uiteindelijk blijft alles wat ik hierover zeg natuurlijk preken voor mijn eigen parochie. En daarom liet ik afgelopen jaar hoofdredactrice van Talkies Magazine Kristina, de nuchterheid zelve, de proef op de som nemen door een mindfulnesstraining te volgen bij mij in de praktijk. Zij schreef er onderstaand artikel over. En precies daarom durf ik te beweren: Mindfulness is wetenschap, mindfulness is gezond verstand!

Latest posts by Kelly Weekers (see all)
Deel dit artikel