Menu Sluiten

Laat kritiek voor je werken!

Laat kritiek voor je werken!

Wees Kritiek Te Slim af!

Altijd maar dat stomme, zeurende stemmetje in je hoofd waardoor je je laat beperken. Als die er niet zou zijn en the sky was the limit, wat zou je dan vandaag allemaal doen? Juist. Dus stop vandag om kritisch te zijn op jezelf of anderen maar haal er juist je voordeel uit! Hoe? 

Door naar het “stemmetje” te luisteren, te horen wat hij/zij nu echt zegt, te bedanken en met die angst of kritiek aan de slag te gaan en op te ruimen waardoor er ruimte ontstaat voor leuke dingen! Op deze manier leer je een nieuw patroon van kritiek om te buigen naar iets positiefs, en within a split second! Hoe gaaf is dat! Het zelfde als iemand iets tegen je zegt dat kritisch of niet leuk is, neem dan even afstand, kijk wat je er mee kan, of er verbeterpunten zijn et voilá, je hebt vandaag weer iets geleerd én overwonnen! 

Ben je met me eens dat het leven zo wel een stuk makkelijker wordt? Dan gaan we beginnen. Stop vanaf vandaag om verder kritisch te zijn op jezelf. Je bent goed zoals je bent, je schaaft bij waar je kan en ga er vanuit dat er nog mooie dingen voor jou in het verschiet liggen.  Stop gewoon met kritiek, niet alleen op je zelf maar ook op anderen. Kritiek is een negatieve invloed waar je niets aan hebt. Opbouwende kritiek is goed, maar stop met die neerwaartse spiraal om jezelf naar beneden te halen. 

Je BENT een powervrouw en er zit kracht in je. 

Maak jezelf zichtbaar door 100% achter je zelf te gaan staan, beste vriendjes met je zelf te worden. Geef jezelf power door in jezelf en het mooie leven dat voor je in het verschiet ligt te geloven. Vecht niet tegen jezelf, wees je eigen vriendin. 

Schrijf op:

  • Hoe zou jij je beste vriendin helpen als zij in dezelfde situatie zat? 
  • Wat zou jij haar adviseren? 
  • Doe dat dan ook met jezelf en wees niet zo streng, geloof in jezelf. 

De upside van kritiek

Een tijdje geleden was ik in de Laurenskerk bij een lezing van Bobby Schuller, een fantastische dominee die denkt vanuit mogelijkheden. Hij vertelde iedereen dat teleurstelling of kritiek, samen vallen met gedachten aan eerdere nare ervaringen waardoor je het weer heel erg voelt. Je verdriet is gekoppeld aan ander verdriet. Het is een vloedgolf aan emoties die dan opeens omhoog lijken te komen. Weet dat het tijdelijk is, dat het voorbij gaat. En besef goed dat het soms een zegen is. Nu begrijp je dat niet maar later wel. Het leven probeert je een andere kant op te sturen, de kant die goed voor jou is. Het leven probeert je iets duidelijk te maken, iets te leren. Stel je open en vertrouw op jezelf. Ook van kritiek kun je leren, JUIST van kritiek kun je leren. Vertaal het naar opbouwende kritiek voor jezelf en doe er je voordeel mee. Luister. Leer. En kom sterker uit de strijd. 

En als je denkt dat het niet erger kan – denk dan eens aan Sylvie Meis. 2013 is een “oorlogsjaar” voor haar geweest, vertelde ze in Vogue.Je hoeft het niet met haar eens te zijn maar feit is dat ze een grote portie kritiek heeft gehad, bijna dagelijks commentaar krijgt op social media – of ze hier nu schuld aan heeft, zelf doet of niet. Zij vertelt in het interview ook dat ze zich zelf moest beschermen tegen mensen en roddels en moest leren sterk te zijn, eer harde laag moest ontwikkelen om zich zelf beschermen, anders ga je kapot. Het zijn harde levenslessen. Iedereen gaat anders om met kritiek: de een lacht het weg, de ander trekt het zich aan en trekt zich terug in haar schulp. Je ziet dus dat het er om gaat hoe je er mee om gaat, niet perse wat de kritiek behelst. Zie kritiek van anderen voortaan als een les in het leven, probeer er uit te halen wat je kunt leren. En wees niet te kritisch naar jezelf, jij moet namelijk de rest van je leven met jezelf leven! 

Schrijf op: Hoe ga jij voortaan om met kritiek? 

  • Hoe zie jij kritiek voortaan? 

Tip: trek het je niet zo aan en laat het niet je emoties beïnvloeden! 

Het helpt altijd om afleiding te zoeken als je erg blijft tobben, dus trek je gympen aan en ga naar buiten, lekker een stuk wandelen en zorg goed voor jezelf! Remember: de grootste criticaster ben jezelf. Dus schakel hem uit en geef een ander de eer. Lees meer over je innerlijke criticus.

Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel