Categorieën
Psychologie

Hoe jij meer kansen leert zien

Ben jij geneigd om snel in beperkingen te denken? Als in: “Het lukt me vast niet” of “Ik faal waarschijnlijk toch“? Dan is dit artikel absoluut voor jou! Ik geef je namelijk een simpele oefening die ervoor gaat zorgen dat je meer in kansen en mogelijkheden gaat denken. 

Negatieve focus

We zijn zo vaak geneigd om ons te richten op het negatieve scenario. We kunnen precies aangeven hoe onzeker, belabberd en ontmoedigd we ons voelen als het niet lukt. We willen graag een positieve verandering in ons leven doorvoeren, maar het gegeven dat het ook mis kan gaan, weerhoudt ons ervan om een (eerste of vervolg-) stap te zetten. En ik kan je zeggen: door je hierop te (blijven) focussen kom je inderdaad geen stap verder. 

Tegengeluid geven

Ik wil je bij deze dan ook uitnodigen en aanmoedigen om eens een tegengeluid te geven aan deze negatieve spirit. Want, heb je al een antwoord op de vraag (of vragen): Wat als het wél lukt? Wat als je die angsten wél overwint? Wat als je die droom wél concreet maakt? Wat als je die reis wél maakt? Of die investering in jezelf wél doet? En ga zo maar door. 

Word nieuwsgierig!

Deze nieuwe manier van bevragen, zorgt ervoor dat er een positieve mindshift optreedt. Je voelt je hart als het ware opengaan. Daarnaast wordt er nóg iets heel belangrijks geactiveerd: je nieuwsgierigheid. Dit gaat ervoor zorgen dat je op ontdekkingstocht uitgaat en je je ogen richt op kansen en mogelijkheden. 

Kortom: Door “ja” te zeggen tegen nieuwe dingen en de focus te verleggen naar het positieve, openen er zich deuren die je misschien als niet voor mogelijk hield. 

Extra tip:

Maak eens een lijstje met jouw voor- en tegens om iets wel of juist niet te doen. Vaak helpt het om je gedachten eens op papier te zetten. Op die manier creëer je overzicht en blijf je in behapbare stappen denken. 

Deel dit artikel