Menu Sluiten

Jouw perfecte Kerst

Jouw perfecte kerst

De kerstdagen staan weer voor de deur! Voor velen de fijnste tijd van het jaar. Het doet iets met ons, die kerstliedjes op de radio, winkels in kerstsfeer, kerstbomen, haardvuur en het idee van een tafel vol dierbaren. Grappig genoeg vliegen juist tijdens de kerst niet alleen de kalkoenen over de toonbank, maar ook de verwijten door de huiskamer! Irritaties door een overkill aan Wham! en Mariah Carey? Perfecte Kerst? Nee, maar we doen het toch echt onszelf aan…

Hoge verwachtingen

Onze verwachtingen van de Kerst zijn doorgaans hoog, heel hoog. We idealiseren de kerstperiode nog wel eens tot een aaneenschakeling van hoogtepunten. Een overvloed aan cadeaus, het culinaire menu, de ongekende gezelligheid met familie, het gaat zó fijn zijn! Tot we er (weer) achter komen dat die bergen cadeaus voornamelijk leiden tot een hoop cadeaustress. Van dat culinaire kerstmenu knappen we ook niet op wanneer we beseffen dat het drie dagen bereidingstijd nodig heeft exclusief de inkoop op tig adressen.

Zeurende kinderen en schoonmoeders

En dan hebben we het ook nog niet gehad over het effect van continue kinderen om ons heen, een zeurende schoonmoeder, een vader die geen vinger uitsteekt en een tante die weer alle aandacht opeist. En zelf hebben we uiteraard geen moment rust door onze rol als veredelde gastvrouw slash kinderoppas. De verwachtingen zijn hoog gespannen en tegen tweede kerstdag is de gezelligheid ver te zoeken. Conclusie: ‘Dit lijkt in de verste verte niet op die ideale Kerst waar ik me zo op verheugd had!’ Teleurstelling gegarandeerd.

‘De sleutel tot een fijne kerstperiode zit hem in het verlagen van verwachtingen.’

Waarom doen we Kerst onszelf aan?

Waarom allemaal zo perfect, zo moeilijk, zo duur? Hoe belangrijk zijn die cadeaus eigenlijk? Heb je zin om er de maand januari voor krom te liggen? Heb je ze überhaupt nodig? Waarom een uitgebreid culinair menu willen voorschotelen wanneer we normaal al moeite hebben met het bakken van een pannenkoek? En als we doorgaans al niet geweldig met onze familie door een deur kunnen waarom denken we dan tijdens de kerstperiode prima drie intensieve dagen samen te kunnen plannen? Geen cadeau, menu of familieweekend kan op tegen de stress die we erdoor krijgen en de invloed die dit heeft op ons humeur.

Minder moeten, meer mogen

De sleutel tot een fijne Kerst zit hem in het verlagen van verwachtingen. Door ze op een realistische manier bij te stellen krijgen we weer helder voor ogen waar het ècht om draait. Dat zijn vaak niet de speciale cadeaus, de bijzondere gerechten of het zijn van een perfecte familie. Uiteindelijk zijn de bijzondere momenten waar we aan terugdenken vaak juist heel simpel: dat kopje thee bij de haard met oma, dat fijne gesprek met tante tijdens het snijden van de taart en het juist even niet hoeven te kletsen, maar samen met je gezin een traantje wegpinken bij ‘All you need is love’. We moeten vooral proberen de kerstperiode minder zwaar te maken voor onszelf: minder moeten, meer mogen is het devies!

Stampotje met Kerst

Bij mij staat deze kerst een simpel stamppotje op de planning, geen cadeaus en geen dresscode. Niet bepaald kerstcommercialwaardig, maar voor ons helemaal perfect. Zonder verwachtingen is het een tijd van ontspannen samenzijn en juist dat creëert bij ons dat gezellige kerstgevoel. Ik wens jou dan ook niet dè perfecte Kerstmis toe, maar wel jouw perfecte Kerstmis.

Tot in 2020 – Kelly

Eerder verschenen in Talkies December 2017

Recente artikels van Kelly Weekers (Meer lezen)
Deel dit artikel