Angst is een slechte raadgever zeggen ze. Terwijl angst een emotie is als alle andere. Één die evenwaardig is aan verdriet, vreugde, woede en verbazing. De andere emoties lenen zich echter niet tot raadgevers. Angst wel. In de vorm van een paniekaanval.
Angst als de beste raadgever
Angst laat je weten:
- … dat je op het scherp van de snee moet staan om te praten voor publiek;
- … dat je je goed moet voorbereiden om de juiste argumenten te geven tijdens een mondeling examen;
- … dat je net iets voorzichtiger bent op de weg bij een glad wegdek, oplettender;
- … dat je kan vluchten uit een brandend huis;
- … dat dat je de tijd niet hebt genomen om iets te verwerken, je nood hebt aan ontspanning;
- … dat er iets in je leven aan het gebeuren is waar je even moet bij stilstaan en naar kijken.
Angst is op dat moment de beste raadgever. Alleen uit het zich op de minst leuke wijze, namelijk in een paniekaanval.
Paniekaanval
Op het moment van een paniekaanval is je lichaam zo gezond dat het je laat weten dat er effectief iets is waar je bang moet voor zijn. Alleen is het niet fysiek aanwezig. Er staat geen hongerige beer voor je, er loopt geen muis voorbij, ook de keuken staat niet in lichterlaaie. Het is iets in jezelf.
Angst zorgt er op dat moment voor dat alle zuurstof naar je spieren gaat om te kunnen vluchten of te kunnen vechten. Een onbehaaglijk gevoel. Eentje die, als hij piekt, je de muren doet oplopen.
Je zou op dat moment een rits in je lijf willen openritsen en uit je vel springen. Niet nodig. Het laten gebeuren, zoals je een slapende arm rustig laat wakker worden in plaats van ermee te wapperen. Laten gebeuren, want dan gaat het voorbij. Ja, ook dit gaat voorbij. Het kan je iets leren. Je zal even moeten stilstaan, naar jezelf kijken, naar je leven. Confronterend, zo’n spiegel, maar nodig.
Laat je begeleiden
Kan je het niet zelf, ga naar een psycholoog. Geen schande, integendeel, iedereen zou er baat bij hebben. Laat de puzzelstukjes leggen en kijk naar welk stukje er ontbreekt, vanwaar het komt, wat de oorzaak is en wat de trigger is op het moment van zo’n lastige paniekpiek. Het kan even duren, maar eens je het stukje hebt gevonden, dan mag je een gat in de lucht springen. Je kan verder. Gevoeliger, dat wel. Maar daarom niet slechter. Kwetsbaar is het nieuwe sterk.
Je wandelt vanaf nu door het leven met angst. Alleen hoeft het je wandelgang niet te belemmeren.
Zie het als een hond, die in je leven is gekomen en aan de leiband is beginnen trekken. Alleen is het nu aan jou. Jij bepaalt hoe snel je wandelt en naar waar dat pad je brengt. Alleen wandelt die trouwe hond, de angst, met je mee. Die zal snuffelen en je wel vertellen als er iets is om bang voor te zijn. Daar kan je op vertrouwen. Want die hond is gezond, hij beschermt je en is effectief, je beste raadgever.
Asem
Naar schatting heeft de helft van de bevolking last van een of meerdere angsten. Indien je meer wil lezen over paniekaanvallen verwijzen we je graag naar het boek van Leen Dendievel: “Asem”. In Asem gaat ze op zoek naar de oorzaak van haar paniekaanvallen. Wat gebeurt er in je hoofd tijdens zo’n aanval? En kan je er iets aan doen om ze te voorkomen?
Via deze link kun je het boek kopen op bol.com.
Meer lezen op GZNDenzo
Misschien vind je volgende artikels ook interessant:
- Angststoornissen: hoe ze herkennen en behandelen
- Hoe overwin jij je angsten?
- Zó herken je faalangst en dit kun je eraan doen
- Hoe rust in je hoofd krijgen? Tips & tricks