Menu Sluiten

Innerlijke criticus in controle

innerlijke criticus

Over onze innerlijke criticus en al zijn verschijningsvormen heb ik al veel geschreven. En laten we het er nog eens over hebben, want wat is het een sluipend mechanisme. Hoe beter je het herkent, hoe vrijer je keuzes worden.

Controle

Onze innerlijke criticus is in de achtergrond voortdurend actief om jou in de ogen van de mensen om je heen te laten voldoen. Hij heeft daarvoor een onzichtbaar gereedschap in handen. Het is kritisch, remmend of aanjagend én onzichtbaar. Het tool heet: controle!

Hier volgen een paar voorbeelden:

Controle op wat je doet:

Je wilt graag dansen want de muziek klinkt je verrukkelijk in de oren, maar je blijft aan de kant van de dansvloer staan. Dikke kans dat je innerlijke criticus met controle de scepter zwaait en je stram aan de grond genageld laat staan. Zo wil hij voorkomen dat je raar doet en opvalt. Je verlangt naar meebewegen maar kunt niet bij jezelf en jouw verlangen blijven. Je staat sip aan de kant en je vindt dat stom van jezelf.

Controle op hoe je je voelt:

Wat voel je je moe. Je verlangt naar rust. Op het moment dat je je terugtrekt en in een stoel valt, zwaait je innerlijke criticus met zijn scepter. Hij fluistert je in dat er nog zoveel te doen is, dus er is voor moeheid geen tijd. Wat zullen andere harde werkers over je denken, je bent aan het nietsnutten. Je wordt met schuld en schaamte overgoten.  Je staat op en gaat met een diepe zucht weer aan de gang.

Controle op wat je (niet) wil:

Je wilt een sabbatical nemen van drie maanden. Omdat je eruit wilt, het zat bent, jezelf de tijd gunt voor rust, wil zoeken naar een nieuwe start. Whatever… Oeh wat heb je daar zin in! Dan komt je innerlijke criticus zwaaiend met de controle scepter en die zet je weer in het gareel van de verwachtingen van je omgeving. Omdat een sabbatical voor spirituele gasten is, een nuchtere kaaskop doet zoiets niet. Je slikt je verlangen .

Controle op wat je zegt:

Je grens is bereikt. Er waart een duidelijk “nee” rond in je luchtpijp. Maar onderweg naar je keel, mond en lippen transformeert de zo heldere “nee” in een zuchtende “ja”. What the hell happened? Je innerlijke criticus toverde in een vloek en een zucht jouw grens om naar een wenselijk antwoord voor je omgeving. Weg eigenheid. Tandenknarsend ga je door.

Controle op wat je voelt 2:

Je bent een paar keer teleurgesteld in relaties. Dat is verdrietig en pijnlijk. Je innerlijke criticus, die kritisch is naar jou, doet je geloven dat het aan jou ligt en dat je deze teleurstellingen niet meer aankan. Je schaamt je nu ook nog. Dat is dubbel zo pijnlijk en verdrietig om te voelen.

Als je naar je innerlijke criticus luistert kun je nu een aantal dingen doen.

  1. Geen relatie meer zoeken, want jij snapt het niet en kan het niet. Dus dan heb je ook geen teleurstelling meer te verwerken;
  2. Je gaat wel een relatie aan maar bent enorm kritisch op jezelf en doet ‘over the top je best voor de ander. Je bent jezelf niet meer en loopt op én over de grenzen van je kunnen;
  3. Je houdt strak regie. Je duwt de ander weg als hij/zij te dichtbij komt. Zo voorkom je de pijn en het verdriet van een breuk.

Soms wordt het een onbegrijpelijke warboel van binnen als we onze innerlijke criticus teveel ruimte geven om ons leven en onze verlangens te laten controleren.

Bevrijding

Neem niet alles aan wat je denkt en voelt. Controleer jezelf, je gevoel en je verlangen door er wat uitgebreider bij stil te staan. Wees attent en vraag je steeds af wie er nu in jou aan het woord is? Als je kritisch bent naar jezelf en jezelf veroordeelt is het hoogst waarschijnlijk je innerlijke criticus die zijn scepter zwaait. Durf dan dat andere deel in jezelf op te roepen wat liefdevol kijkt naar jezelf en je met bemoediging vooruit helpt.

Vraag je serieus af:

  1. Kan ik milder kijken naar mijn kunnen, zijn, voelen, willen en denken?
  2. Kan ik de eventuele veroordeling van een ander aan? En gun ik mezelf het onderzoek en ontdekkingen?
  3. Kan ik teleurstelling en verdriet echt niet aan? Of kan ik dat wel als ik er maar de tijd voor neem?
  4. Heb ik hulp, lieve luisteraars en troostende armen die me kunnen helpen in dit proces?

De sleutel tot zelfontwikkeling ligt zo vaak in bemoedigende en begripvolle zachtaardigheid naar onszelf. Hoe meer we ons losmaken van onze innerlijke criticus en onze omgeving, hoe authentieker en vrijer we worden.

Durf te leven met liefdevolle zelfbemoediging. Het is de sleutel naar bevrijding.

Meer lezen over dit onderwerp?

Onder Blogs en Inspiratiemail op mijn website vind je nog veel meer artikelen over dit onderwerp. http://www.thatslifecoach.nl

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel