Categorieën
Psychologie

Heimwee 'the day after': 6 redenen waarom we kerst missen

Kerst is alweer een tijdje achter de rug. De kerstbomen zijn verbrand of opgeborgen in de doos. De gezellige lampjes in huis weggehaald. Veel mensen missen de kerstperiode en dat komt door onderstaande 6 redenen.

Familie en vrienden

Tijdens de kerstdagen heb je waarschijnlijk veel contact gehad met familie en vrienden. Sociale contacten zijn goed voor je. Weer lekker bij kunnen kletsen, een gevoel van geborgenheid en veel lachen maakt dat je stemming met kerst een extra boost krijgt. Dit hebben we nodig in die koude decembermaand en missen we nu.

Christmas is too sparkly – said no one ever

Een gezellige omgeving doet je stemming wonderen. Je zou de decemberperiode en met name de kerst dan ook wel eens kunnen zien als de tijd waarin je hier optimaal van hebt kunnen profiteren. Overal waar je kwam, was het gezellig verlicht, van je favoriete koffietentje, tot de winkelstraat waar je in liep. Ook je eigen huis was in de kerstperiode nog gezelliger en knusser.

Laat die lampjes, kaarsjes en mini-kerstboompjes nog maar lekker even staan.

Vrij!

Wanneer je onregelmatige diensten had, ging deze vlieger niet op, maar voor velen zijn de kerstdagen echter heerlijk vrije dagen. Daar waar je normaal op maandag of dinsdag op kantoor moet zitten, kon je ’s ochtends lekker rustig opstarten, zo veel kerstfilms kijken als je wilde en ’s avonds uitbuiken tot je er genoeg van had.

Dear Santa, just leave your creditcard under the tree

Wat is er nou leuker dan cadeautjes krijgen en geven? Het geven van iets moois aan iemand waar je om geeft, de ander blij zien met iets wat jij hebt uitgezocht, geeft een fijn gevoel. Laten we vooral niet voorbij gaan aan het feit dat het minstens zo leuk is om dat ene paar droomschoenen, dat weekendje weg of die heerlijke sjaal zelf te ontvangen. Kerst is bij uitstek de meest geschikte periode hiervoor.

Kerstetentjes

Eten maakt ons meestal erg blij. Met kerst komen er nog eens extra lekkere gerechten op tafel, mag je hele avonden tafelen en genieten van de lekkerste toetjes. Goed en lekker eten zorgt ook voor een fijn gevoel. Die lekkere maaltijden missen we.

Ontspannen

De laatste reden waarom we wellicht de kerstperiode missen, is dat er de hele maand december een overvloed aan kerstfilms op televisie te zien was. December is per uitstek de meest geschikte periode om legitiem met je tissues, thee en kerstkransjes voor de televisie te snotteren en op de bank neer te strijken.

Deel dit artikel