Menu Sluiten

Waarom een beetje heimwee hebben juist goed is voor je

Waarom een beetje heimwee hebben juist goed is voor je

Een halfjaar geleden verruilde ik Amsterdam voor Austin. In het begin ging alles goed. Tot ongeveer drie maanden na vertrek. Ik kreeg verlangen naar huis. Reden tot stress, of toch niet? Ik ging op onderzoek uit en kwam tot een geweldig inzicht. Deze vorm van heimwee kon ik inzetten om mijn tweejarig-reisavontuur nog meer te laten slagen. Hoe dan?

Je maakt ruimte voor nieuwe avonturen

Heimwee kun je ook wel omschrijven als een sterk verlangen naar huis. Naar datgeen wat vertrouwd voelt. Voor de een is dat zijn familie, voor de ander is dat misschien een bepaalde plek. En voor weer een ander zijn dat specifieke producten (drop, duh). Bij mij lag het wat gecompliceerder.

Ik verlangde namelijk vooral even naar het feit dat ik in Nederland mijn hele leventje als had opgebouwd, en dat is hier (natuurlijk!) nog niet helemaal het geval. Ik was klaar met werken en had zin om iets gezelligs te doen. In Nederland wist ik wat ik moest doen, en met wie. Hier is dat soms nog een beetje zoeken. En dat frustreerde mij.

Als ik nu in Amsterdam was geweest…

De gedachtenstroom kwam op gang. Als ik nu in Amsterdam was geweest, was ik bij die vriendin langsgegaan en waren we onze lievelingstaart gaan eten. Hier kan dat niet. Tegelijkertijd zei een andere stem in mij: maar hier kun je weer hele andere toffe dingen doen (en andere hele lekkere taart eten). Nieuwe dingen. En dat heeft ook wel iets, toch?

Mijn vorm van heimwee had dus vooral te maken met het feit dat ik even niet wist hoe ik hier mijn vrije tijd moest invullen. Ik wilde op dat moment graag gaan voor gemakkelijke en voor de hand liggende opties. De standaard dingen die ik in Nederland ook deed als ik klaar was met werken. Thuis zijn zorgt namelijk ook voor routine en gemak.

Op reis is alles anders

Op reis is alles anders. Je moet op zoek naar nieuwe mensen en plekken die jou een fijn en vertrouwd gevoel geven. Mijn heimwee zette mij als het ware op een tweesplisting: óf blijven hangen in de gedachten wat ik allemaal had kunnen doen als ik nu in Amsterdam was geweest óf op zoek gaan naar nieuwe avonturen.

Grote kans dat ik dan dingen ontdek die ik thuis niet eens heb. Voor ik het wist ontstond er een nieuw soort energie die mijn neerslachtigheid veranderde in wilskracht. Ik zou die heimwee eens laten zien dat ik prima in staat ben om ook hier een thuisgevoel te creëren. Mijn vorm van heimwee bracht mij dus eigenlijk in beweging en haalde mij weer wat meer uit die hardnekkige en vertrouwde comfortzone. En gebeuren daar niet de meest magische dingen?

Austin, Texas
Austin, Texas

Het laat je zien wat je al hebt

Door wat ik een paar maanden terug ervoer, realiseerde ik me ook wat ik allemaal al heb. In Nederland heb ik namelijk hele lieve mensen en fijne plekken om mij heen. Deze gedachten maakten mij niet nog verdrietiger. Integendeel, ik ben dankbaar voor wat ik al heb en gemotiveerd om in Austin ook zoiets op te bouwen. Ik besloot weer op te halen wat mij dat fijne thuisgevoel geeft. Uitgebreide weekendontbijtjes, persoonlijke foto’s, mijn favoriete boodschappen, muziek, kaarsen en koffietafelboeken. Zomaar wat voorbeelden van dingen die me te binnen schoten.

Familie onvervangbaar

Hoewel familie en vrienden je natuurlijk het échte thuisgevoel geven, zijn die niet te vervangen. Maar dat hoeft ook niet. Er zijn tegenwoordig gelukkig genoeg manieen om met elkaar in contact te blijven. En bovendien, wie zegt (naast dat stomme heimwee-stemmetje) dat ik hier geen leuke nieuwe vrienden ga maken? Sterker nog, ik heb al behoorlijk wat gezellige mensen om mij heen verzameld.

Ik bedenk me ineens dat er hier in Austin ook zat ingrediënten aanwezig zijn om mij thuis te gaan voelen. Soms moet je het alleen even overzichtelijk voor jezelf maken. En bedenk je ook dat dat niet-thuisgevoel helemaal niet iets negatiefs hoeft te zijn. Het zorgt er namelijk voor dat je van alles gaat proberen. Dingen die ik in Nederland hoogstwaarschijnlijk aan me voorbij had laten gaan. En eigenlijk durf ik al die dingen te doen, omdat ik ergens weet dat ik al een superfijne basis heb. Al mijn ervaringen voelen hier dan als een soort extraatjes. Of beter: als cadeaus.

Het geeft je uiteindelijk zelfvertrouwen

Vergeet tot slot ook niet om je te bedenken dat heimwee heel normaal en gezond is. Zeker na een aantal maanden (het vakantiegevoel is er dan wel zo’n beetje van af). Dat neemt natuurlijk niet weg dat de klachten heel erg vervelend kunnen zijn. Probeer het toch even de tijd te geven. Vaak slijt het na een paar dagen vanzelf weer. En bovendien: doorsta je deze periode goed, dan geeft dat een enorme boost aan zelfvertrouwen.

Mijn heimwee had alles te maken met het feit dat ik even niet wist wat ik moest doen. Een gevoel dat we tegenwoordig maar zelden ervaren. Onze agenda vertelt ons eigenlijk altijd wel wat we moeten doen en waar we moeten zijn, nietwaar? Hoewel deze ruimte mij in eerste instantie wat stress opleverde, is het eigenlijk iets heel moois. Er is eindelijk eens tijd om te bezinnen waar je op dat moment écht behoefte aan heb. Ook kan ik eens ‘ja’ zeggen tegen nieuwe en misschien minder voor de hand liggende dingen. Nieuwe mensen, nieuwe plekken, nieuwe smaken, nieuwe avonturen. Niet gekozen vanuit vanzelfsprekendheid of verplichting, maar vanuit behoefte en nieuwsgierigheid. Als mijn tweejarig-reisavontuur nú niet slaagt.

Favoriete foodtruck

Om al deze mooie inzichten nog eens te vieren, besluit ik een hapje buiten de deur te gaan eten. Terwijl ik op de fiets (wat al heel Hollands is) stap, graai ik in mijn tas naar een zak drop (meegenomen van thuis). Al smakkend fiets ik naar mijn favoriete foodtruck in Austin (deze stad staat beter bekend als Best Foodtruck City of America). Het beste van twee thuisbasissen, dacht ik zo.

Deel dit artikel