Menu Sluiten

Een time-out: dé manier om heftige ruzies te voorkomen

Je herkent het misschien wel: je voelt woede opkomen.

Jij en je partner zitten midden in een discussie, je hart gaat sneller kloppen, je begint het warm te krijgen, je spieren spannen zich aan, je krijgt allerlei negatieve, misschien zelfs agressieve gedachten, je verheft je stem en wilt allerlei gemene dingen roepen. Je staat op ontploffen!

Op zo’n moment kun je het beste even weggaan uit de situatie en tot bedaren komen zodat je daarna weer op een normale toon kan praten en naar de ander kan luisteren. Een time-out is een methode die je kunt inzetten op zo’n moment dat de spanning tussen jou en je partner hoog oploopt. Waarschijnlijk ken je het principe van een time-out wel, maar met die time-out is een aantal regels verbonden om het daadwerkelijk effectief te kunnen laten zijn. Het is belangrijk dat jullie die regels van tevoren met elkaar afspreken.

De regels zijn als volgt:
Jullie mogen beiden een time-out inzetten en deze moet door jullie allebei worden geaccepteerd.
Een time-out kun je beter te vroeg dan te laat inzetten. Bij aarzeling, zet hem in. Zie het als bedaren en niet als verliezen.
Jullie kunnen de time-out inzetten door time-out te zeggen. Eventueel met een van tevoren afgesproken gebaar.

Tijdens de time-out stoppen jullie beiden met praten en nemen jullie fysiek afstand van elkaar. Degene die de time-out inzet vertrekt als eerste. Belangrijk is om vooraf af te spreken waar jullie zullen zijn tijdens de time-out.
Jullie gaan ieder voor zich een vorm van afleiding zoeken die de spanning verlaagt.
Maak vooraf een lijst met bezigheden die jullie apart van elkaar kunnen doen tijdens de time-out, zoals wandelen, een douche nemen of muziek luisteren. Vermijd bezigheden die gevaarlijk zijn voor jezelf of anderen (autorijden) of die negatieve reacties oproepen bij elkaar (naar de kroeg gaan).
Jullie denken beiden na over een manier om het gesprek te hervatten en schrijven jullie gedachten daarover op.
Degene die de time-out heeft ingezet, moet het contact herstellen.

Een time-out duurt minimaal 30 minuten. Wanneer de spanning niet voldoende gedaald is, mag de time-out langer duren. Het is ook belangrijk een maximale tijdsduur af te spreken om een drie dagen durende zwijgoorlog te voorkomen.

Een nieuwe time-out wordt ingezet als er gedurende het bespreken van het conflict weer een te hoge spanning ontstaat.
Geef het een kans, ga er eens mee aan de slag en wie weet zijn die onnodige heftige ruzies van jullie wel verleden tijd. Tip; er is zelfs een speciale app die jullie kan ondersteunen in het uitvoeren van een time-out!

Deel dit artikel