Categorieën
Psychologie

Goed genoeg ouderschap

Aan alle ouders: zó doe jij het goed (genoeg)! Voeden, knuffelen, communiceren, bijsturen, haal- en brengservice, voorlezen, fouten laten maken, luisteren, troosten, verschonen, veters leren strikken, maar ook vooral zorgen dat je de iPad op tijd hebt opgeladen.

Opvoeden

Een woord, dat je best wel vaak hoort. Een flink, ruim en rekbaar begrip – en dat is meteen het punt waarom het nog weleens wat discussie oplevert. Ik wil me nergens mee bemoeien, maar waarom geef je die voeding nu nog? Heb je al eens deze speen geprobeerd? Dat speelgoed schijnt slecht te zijn voor de fijne motoriek, wist je dat niet? Lees jij niet dagelijks voor, dat is schadelijk, hoor!

Als je zo veel van jezelf moet, van jezelf verwacht en van je wordt verwacht (want laten we eerlijk zijn: Jij bent juf DUS jouw kind ligt niet in de foetushouding in de Albert Heijn te schreeuwen om een surprise-ei) levert dat onzekerheid op.

Wanneer doe ik het goed?

‘Goed’ is zo mogelijk nog een ruimer begrip dan ‘opvoeden’. De perfecte ouder bestaat niet, en mooier nog: hoef je ook niet te zijn. Het gaat daarom om Goed Genoeg Ouderschap – en hele grote kans dat jij dát meer dan uitstekend doet. Eveneens een grote kans dat je dit in tijden van sociale druk, ‘moeten’ en verwachtingen, wel eens vergeet.

10 basisprincipes van Goed Genoeg Ouderschap

Om die reden lijkt het me goed als je onderstaande 10 basisprincipes van Goed Genoeg Ouderschap nog even tot je neemt, onder het genot van een lekker bakkie en een stukkie Tony’s (we vieren vast het HELL YEAH I’M DOING GOOD geluksmomentje dat over pak ‘m beet een minuut of 2 volgt).

Klaar voor?

Je doet het als ouder/verzorger goed genoeg wanneer je je kind(eren):

1) veiligheid en geborgenheid biedt;

Een kind weet wat zijn of haar thuis is en waar het zichzelf kan en mag zijn.

2) Aandacht hebt voor de verzorging;

Zorgdraagt voor warmte, voeding en lichaamsverzorging.

3) Aandacht geeft;

Simpelweg aandacht: ik zie jou, ik hoor jou, ik hou van jou. Geen oxboard of Robocar kan hier tegenop.

4) Liefdevol bent;

Geef warmte en steun.

5) Structuur biedt

Let op: een kind wíl grenzen.

6) Voorspelbaar  + 7) Ruimte biedt;

Duidelijkheid en stabiliteit bieden kaders waarbinnen het kind ruimte krijgt om te ontdekken en zijn/haar zelfstandigheid en onafhankelijkheid te ontwikkelen.

8) Normen en waarden bijbrengt;

Zoals respect (en denk niet te groot, dat gaat al om de kleinste dingen als elkaar laten uitpraten).

9) Zelfbeheersing en geduld hebt

(‘Het zijn faaaaases’).

10) Je de ontwikkeling van je kind volgt.

Houd rekening met de emotionele en cognitieve leeftijd. Een kind van 4 hoeft niet per se in gesprek over de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, en een puber zit niet altijd meer te wachten op een knuffelsessie na schooltijd.

Misschien denk je nu: ik vind dit nogal.. en dat is het ook. Maar kijk eens wat je (in de basis) al goed genoeg doet en trakteer jezelf op een TSJAKKA gevoel. Het mag dan een lijstje van 10 zijn, in the end kunnen ze worden gevangen onder één grote noemer: Liefde – dè basis voor goed genoeg ouderschap.

En nu, met even zoveel liefde, aan de Tony’s!

Recente artikels van Lisa Dillen (Meer lezen)
Deel dit artikel