Menu Sluiten

Gelukkig (willen) zijn is een probleem

Gelukkig willen zijn is een probleem

Schaam je je voor iets, ben je boos of heb je verdriet? Heel goed. Je kunt namelijk maar beter blij zijn met die negatieve emoties. Want: ze helpen je om écht gelukkiger te worden.

Ultiem geluk

We zoeken het allemaal: het ultieme geluk. En dus werken we hard voor een groter huis, een promotie, een spetterende relatie en een slankere taille. We willen méér en méér. Want pas dán zijn we écht blij. En voelen we ons nooit meer ellendig. Toch?

Gezellig klinkt het niet, maar geluk vinden gaat hand in hand met minder leuke momenten. De persoon met wie je trouwt is de persoon met wie je ruziemaakt. Het huis dat je koopt is het huis dat je moet repareren. Je droombaan is die baan waar je stress van krijgt. Alles wat ons blij maakt, maakt ons onvermijdelijk óók weleens minder blij.

Hedonic treadmill

Dit noemen we in de psychologie de hedonic treadmill, wat vertaald iets als een ‘tevredenheidsmolen’ betekent. Het houdt in dat we altijd zwoegen en buffelen om ons leven in positieve zin te veranderen, maar dat we ons uiteindelijk niet héél verschillend voelen als we eenmaal ‘een mijlpaal’ behaald hebben.

Dat komt omdat je als mens constant verandert. Wat je dénkt dat je een blijer mens zal maken, zal je wellicht, als je het eenmaal hebt behaald, op dat moment niet zoveel meer interesseren. Droomde je jarenlang van een flink bedrag op je rekening? En is het je eindelijk gelukt? Op je gewenste moment kijk je amper op je rekening en vind je niets belangrijker dan tijd doorbrengen met je kleinkind. Het zou zomaar kunnen.

Aandacht voor negatieve gevoelens

Daarom is het een stuk wijzer om eens aandacht te schenken aan je negatieve gevoelens, als je het geluk zoekt. Want juist díe momenten waarop je rood aanloopt van woede of met tranen in je ogen staat, zijn waardevol. We zeggen niet dat ze leuk zijn, natuurlijk niet. Maar ze vertellen je wél wat jou aan het einde van de dag écht interesseert.

En van negatieve gevoelens léér je uiteindelijk een stuk meer dan van blijdschap. Voel je je rot over die felle ruzie met je vriendin? Grote kans dat je zo’n gesprek de volgende keer heel anders aanpakt. Van weten wat er voor jou echt toe doet en van het leren van wat je níet wilt voelen, word je uiteindelijk gelukkiger.

Deel dit artikel