Menu Sluiten

Erken je talenten

Jouw perfecte kerst

Een mens barst van de talenten en vaardigheden. Sommige heb je van nature in huis, anderen heb je met bloed zweet en tranen ontwikkeld. Met de kerst in het vooruitzicht zag ik een overeenkomst tussen de getalenteerde en gekwalificeerde mens en een kerstboom vol glanzende en kleurrijke ballen. 

Herkennen en erkennen geeft glans

In mijn vak als coach hang ik vaak de ballen in de boom en blijf ik gedurende enkele sessies warm licht schijnen op wat zoveel kleur heeft maar nog niet mag glanzen! Mensen zijn zich dikwijls zó bewust van wat ze niet goed beheersen. Daarentegen staan ze niet stil bij wél ontwikkelde vaardigheden, eigenschappen en talenten. Terwijl dat laatste juist een fundamenteel weten zou moeten zijn. Want dat werkt enorm bemoedigend bij het ontwikkelen en vergroten van nieuwe vaardigheden en talenten. Ik zeg maar zo: ken je ballen!

Geboren en getogen

Je werd op een goede dag (en dat was het!) geboren met een flink palet karaktereigenschappen,  aangeboren talenten en vaardigheden. Tijdens het opgroeien en jouw opvoeding werden sommige van jouw talenten gezien en vervolgens gestimuleerd waardoor ze tot ontwikkeling konden komen. Terwijl andere jammer genoeg het onderspit delfden door een gebrek aan erkenning en aandacht. 

Kerstballen

Bij het optuigen van de kerstboom gaat het niet anders: sommige ballen mogen immers goed in het zicht hangen en worden met liefde opgepoetst tot glans, terwijl anderen kerstballen juist worden verstopt in de schaduw van overhangend takken of zelfs de opbergdoos nooit uitkomen!  Het maakt dus uit waar, bij wie en in welke omstandigheden je opgroeit. Want als je met talent voor grafische vormgeving of klassieke zang wordt geboren zonder dat dat wordt gezien of gewaardeerd, is het nog maar de vraag of deze ballen worden gepolijst om op een prominente plek hoog in de boom te mogen pronken.

Verstopt talent

Hoewel je inmiddels al heel veel tot ontwikkeling hebt gebracht kunt je er vanuit gaan dat er nog talenten en vaardigheden van jou ongepoetst in de opbergbox wachten op licht en aandacht. Het maakt niet uit hoe oud je bent. Of je twintig jaar of zestig jaar oud bent. Je hebt vast een talent of vaardigheid nog niet jouw onverdeelde aandacht gegeven. Je bent dus nooit te oud om te ontdekken wat je nog meer in huis hebt.

Nieuwsgierig? Ik kan het me voorstellen. Start je zoektocht met deze tips:

5 Tips om je talenten te herkennen.

  1. Leer jezelf aan om te kijken naar je kwaliteiten vanuit het glas halfvol. (In plaats van te focussen op wat je nog niet kan, wat nog niet goed genoeg is, waar anderen beter in zijn en meer van dat soort gewauwel van je innerlijke criticus!)
  2. Vraag aan mensen die jou goed kennen wat ze een talent van jou vinden en laat je verrassen.
  3. Dikwijls schuilen de nog verborgen talenten in de bewondering die je al langere tijd koestert voor het werk of het talent van een ander. Vraag je maar eens af waarom je je zusje zo bewondert die zo zakelijk is. Welk stukje zakelijkheid heb jij in huis? Waar wel, al is het 25 procent? Want dat specifieke talent kan je alleen maar in vervoering brengen als je het ergens herkent en raakt.
  4. Weet dat een talent/vaardigheid dat je voor 20 procent ontwikkeld hebt naar 60,70 of 80 procent gebracht kan worden
  5. Want alles wat je aandacht geeft groeit! Oefen, leer, verdiep, herhaal….

Jouw werk, jouw verantwoordelijkheid

Dus werk aan de winkel. Niemand anders doet het voor jou! Dat weet je toch al? Dus waarom nog wachten tot een ander je ziet? Zie jezelf! Geef jouw talent jouw liefde en onverdeelde aandacht. Je zult nieuwe kanten van jezelf ontdekken. Pak voor 2020 een lang snoer met kerstverlichting. Zet 365 dagen lang licht op jouw ballen/talenten/kwaliteiten/vaardigheden en eigenschappen. En zie!

Voor 2020 wens ik je 365 dagen licht op jouw kleurrijke mogelijkheden! Poets ze!

Pien Hoogland – That’s Lifecoach

“Optimisme laat dingen ontstaan die hun juistheid naderhand bevestigen.”

Hans Kruppa

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel