Menu Sluiten

Voel jij de energie van de nazomer? | Tips voor de nazomer

Nazomer

Energiek in de nazomer

September voelt voor mij altijd als een omslagmaand. Er hangt een andere energie in de lucht dan in juli. Zo is het weer onvoorspelbaarder, de avonden vragen om een trui of jas. Ik heb minder behoefte om veel af te spreken en breng meer tijd thuis door. Dat is helemaal niet gek volgens de oude wijsheid van de Chinese Geneeskunde, want augustus en september zijn het seizoen van de nazomer. Dan wisselt de energie en dynamiek om je heen en dat heeft effect op hoe je je voelt. 

Nazomer: seizoen van transformatie

Elk seizoen heeft een eigen karakter en is meer Yin of Yang. De lente en zomer zijn Yange seizoenen. Yang is actie, prestatie, warmte, doen. De herfst en de winter zijn Yinne seizoenen.  Yin vraagt om rust, herstel, naar binnen, is kouder. De nazomer is een moment van overgang van een Yange periode naar een Yinne periode. Door rekening te houden met de energie van de seizoenen, maak je het jezelf gemakkelijker om je happy te voelen.

Denk aan je darmen

De nazomer is gerelateerd aan het Aarde element en dat hangt samen met de spijsvertering.  Steeds meer onderzoeken tonen aan dat goed werkende darmen de basis zijn voor een goede gezondheid, zowel fysiek als geestelijk. ‘It all starts in the gut!’. Als je Aarde element uit balans is, ervaar je klachten als vermoeidheid, opgeblazen gevoel, dunnere ontlasting, zware armen en benen, gewichtstoename, problemen met de bloedsuikerspiegel, misselijkheid, snel blauwe plekken krijgen, depressieve gevoelens en piekeren. Dan is er werk aan de winkel om extra aandacht te geven aan je spijsvertering. Dit doe je bijvoorbeeld door te starten met een warm ontbijt.  

Meer aandacht voor jezelf

Voeding kun je letterlijk nemen, maar ook symbolisch door jezelf goed te voeden. Balans en selfcare zijn daarom thema’s voor de nazomer. Kijk naar waar jij blij van wordt en plan tijd in je agenda voor deze activiteiten. Doe dingen waar jij van in een flow komt en in contact komt met jezelf. Misschien vragen werk en je gezin alweer volop je aandacht, en zet je jezelf op de 2e plaats. Maar je kunt alleen goed voor een ander zorgen als je zelf goed in balans bent. 

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel