Categorieën
Psychologie

3 tips voor een slechte ochtend (tijdens je burn-out)

Als je overspannen bent of een burn-out hebt, zijn schommelingen in je stemming en energielevel je vast niet vreemd. Dit kan ontzettend verwarrend zijn. Het ene moment heb je zin om iets te ondernemen, het andere moment word je doodmoe wakker en wil je het liefst een dag overslaan. En precies over dat laatste gaat deze blog. Want, wat doe je als je je opstaat met een slecht en moedeloos gevoel?

Help!

Je bent moe wakker geworden en de eerste gedachte die door je hoofd schiet is hoogstwaarschijnlijk “Niet weer zo’n dag”. Je wilt het liefst blijven liggen, de hele dag overslaan en vraagt je af wanneer de situatie nu eindelijk beter wordt. Je voelt je negatief en kunt lastig meer in oplossingen denken. Wat nu?

Het is normaal

Voordat we de situatie gaan verbeteren (want ja, dat kan!), wil ik eerst tegen je zeggen dat het normaal is. Het is logisch dat je je rot, moedeloos en wanhopig voelt. Je hele hormoonhuishouding is van slag en je hebt last van allerlei vervelende klachten (hoofdpijn, paniekaanvallen, duizeligheid etc.). Geef jezelf dus ook de toestemming om te balen. Je mág verdrietig en boos zijn. Juíst door je emotie de ruimte te geven, komt er ontlading vrij. Vanuit hier ga je weer wat verlichting ervaren. Wat je natuurlijk niet wilt, is in deze negativiteit blijven hangen. Daar help en ondersteun je jezelf ook niet mee. Na een moment gebaald te hebben, is het dus tijd om actie te ondernemen. Niet (meer) met een harde ondertoon, maar liefdevol. Op een manier die bij jou past.

Tip 1: Denk in kleine stapjes

Vraag niet van jezelf om van je huidige situatie ineens in je meest vrolijke staat te komen. Dan maak je het té groots en schiet je nog meer in de stress. Doordat het ongrijpbaar voelt, verstijf je als het ware. Ga daarom in kleine stapjes te werk. Wat lukt nu wél? Even douchen? Een lekker ontbijtje maken/eten? Een ontspannen muziekje luisteren? Een luisterend oor zoeken? Na het zetten van een eerste stapje, ga je kijken wat de volgende (kleine) actie is die je kunt doen. Door het behapbaar voor jezelf te maken, houd je het overzichtelijk en dit werkt motiverend.

Tip 2: Kom tot jezelf

De negativiteit zorgt vaak voor chaos in je hoofd. Allerlei doemgedachten poppen op. Om dit patroon te doorbreken, is het belangrijk dat je een moment van bezinning inlast. Stel bijvoorbeeld eens wat vragen aan die negatieve stemmen. Is het waar wat ze beweren? Betekent een vervelende ochtend gelijk een vervelende dag of week? Of mag je een tegengeluid geven? Door even tot jezelf te komen en je gedachten objectief te bekijken, laat je zien wie de baas is. En ja, dit kan best wat oefening vereisen, maar onthoud ook dat het niet perfect hoeft. Het gaat erom dat je jezelf geruststelt en er voor jezelf bent.

Tip 3: Geef gehoor aan je behoeften

Als er weer wat meer rust is ontstaan, probeer dan helder te krijgen waar je op dit moment zin in zou hebben. Door aan je behoeften gehoor te geven, maak je er alsnog een fijne dag van en is de kans groter dat je je weer herpakt. Ook laat je aan jezelf zien dat je deze signalen serieus neemt en jezelf met liefde behandelt. Vanuit hier ga je je altijd beter voelen.

Deel dit artikel