Menu Sluiten

Een goed gesprek: 10 tips voor een small talk

Een goed gesprek: 10 tips voor een small talk

We zijn allemaal bang voor de ongemakkelijke stiltes die kunnen vallen wanneer we een praatje maken met een onbekende. Als je met je werk uit eten gaat en naast een nieuwe collega zit. Of wanneer je op een bruiloft bent en een kennis van je vriendin ontmoet. Hoe introduceer je jezelf en hoe zorg je voor een goed gesprek in dit soort situaties? In deze blog geef ik je 10 tips.

Introvert versus extravert

Iedereen heeft een andere gespreksstijl. Als je extravert bent, kun je waarschijnlijk in elke sociale situatie, zonder al te veel moeite, een gesprek begint. Als je echter introvert bent, kunnen sociale situaties heel moeilijk voor je zijn. De meeste mensen bevinden zich ergens in het midden van de dimensie introvert-extravert. Maar of je nou het één of het ander of iets er tussenin bent, iedereen voelt zich wel eens ongemakkelijk in sociale situaties.

Voordelen van goed leren communiceren

Als je goed wordt in het voeren van small talks, zal je merken dat je ook steeds beter wordt in andere sociale situaties, zoals bijvoorbeeld het voeren van een sollicitatiegesprek.

Uitgangspunt van een goed gesprek is dat je raakvlakken zoekt met de mensen waarmee je communiceert. Dit doe je door in de juiste dosis over jezelf te vertellen en door empathie te tonen.

Carl Rogers en een goed gesprek

Ik heb ontdekt dat de meest bruikbare tips voor small talk van de Amerikaanse psycholoog en psychotherapeut Carl Rogers komen. In de jaren zeventig heeft Rogers een enorme bijdrage geleverd aan counseling en klinische psychologie. Dit deed hij door therapeuten te leren hoe ze het beste kunnen luisteren. Hoe ze de gevoelens van hun cliënten kunnen weerspiegelen en hoe ze deze reflecties kunnen omzetten in inzichten.

Uiteraard ga je je niet opstellen als een psycholoog wanneer je met een willekeurig persoon aan het praten bent. Maar je kunt de inzichten van Rogers zeker gebruiken tijdens het voeren van een gesprek. Voeg aan deze parels van wijsheid een beetje sociale psychologie toe en je hebt dé perfecte formule voor een goed gesprek. Ongeacht met wie je praat.

Genoeg gepraat… laten we naar de 10 tips gaan!

Tip 1: Luister

Te vaak proberen we stiltes te vullen met geklets over onszelf. Veel beter is het als je eerst luistert. Natuurlijk moet iemand het gesprek beginnen, maar als jij en je gesprekspartner écht naar elkaar luisteren en zich geen zorgen maken over wat ze vervolgens moeten zeggen, zullen de dingen natuurlijker gaan.

Tip 2: Reflecteer gesprek

Je herformuleert wat je hebt gehoord of op zijn minst wat je denkt gehoord te hebben. Dit laat zien dat je hebt geluisterd tijdens jullie gesprek en geeft je gesprekspartner ook de gelegenheid om iets te verduidelijken of te corrigeren als je het niet goed begrepen hebt.

Tip 3: Let op non-verbale signalen

Rogers stond bekend om zijn vermogen de lichaamstaal van zijn cliënten te lezen. Als iemand zich niet op zijn gemak lijkt te voelen, kan je dat aan iemand zien. Sommige mensen discussiëren graag over politiek, religie of seks. Anderen houden het liever luchtig en praten over koetjes en kalfjes. Leer hoe je de impact van wat je zegt kunt begrijpen door lichaamstaal bij de ander te observeren.

Tip 4: Vermijd een snel oordeel

Vermijd een snel oordeel. We hebben allemaal de neiging om snel conclusies te trekken over mensen op basis van oppervlakkige signalen. Dingen zijn niet altijd wat ze lijken te zijn. Als je goed hebt geluisterd, hebt gereflecteerd en op non-verbale signalen hebt gelet, zal je minder snel een verkeerd oordeel vellen.

Tip 5: Wees een detective

Ben bereid om vragen te stellen tijdens jullie small talk die relevant zijn voor de mensen die je ontmoet. Gebruik daarbij je ogen en denk aan Sherlock Holmes, die iemands beroep zou kunnen afleiden door naar iemands handen te kijken.

Tip 6: Ga er niet vanuit dat mensen het met je eens zijn

Onderzoek toont aan dat veel mensen persoonlijke eigenschappen toeschrijven aan de ander in de veronderstelling dat de ander gelijk is aan zichzelf. Dit wordt ook wel het assumed similarity bias of veronderstelde gelijkheid genoemd. Ga er niet vanuit dat mensen hetzelfde zijn als jij en sta tijdens het gesprek open voor andere opvattingen en meningen.

Tip 7: Probeer te leren tijdens een gesprek

Iemand die je nog nooit eerder ontmoet hebt, is mogelijk op plekken geweest of heeft dingen gedaan waar jijzelf niet bent geweest of hebt gedaan. Mensen zullen je graag daarover vertellen als je laat zien dat je geïnteresseerd bent.

Tip 8: Blijf op de hoogte van het nieuws

Actuele gebeurtenissen zijn absoluut de beste manier om genoeg onderwerpen aan te kunnen snijden. Dit hoeven geen zware onderwerpen te zijn. Weten hoeveel schade een storm heeft aangericht, is beter dan wanneer je je niet bewust bent van wat er in de wereld gebeurt.

Tip 9: Weet wanneer je níet een gesprek moet beginnen

Weet wanneer je níet moet beginnen met een small talk. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om gewoon stil te zijn. Vooral in bepaalde situaties zoals het openbaar vervoer. Je denkt misschien dat het gezellig is om dat saaie uur tijdens die treinrit door te komen door met je buurman te praten. Als je echter signalen van je medepassagier (of anderen om u heen) ontvangt, neem die dan serieus.

Tip 10: Deel niet te veel

Mensen kunnen zich ongemakkelijk gaan voelen als ze de diepste geheimen van een vreemde horen. Plaats jezelf in de schoenen van de ander. Hoe zou jij je voelen als je iemand die je nauwelijks kent, hoorde vertellen over zijn of haar affaires, medische toestand of familieruzies?

Nieuwe mensen ontmoeten en over koetjes en kalfjes praten is niet ieders favoriete tijdverdrijf. Maar als je deze eenvoudige tips volgt, voer je een goed gesprek en zal je merken dat je er misschien wat meer van kan genieten.

Deel dit artikel