Menu Sluiten

Een gezonde geest in een gezonde samenleving

Een gezonde geest in een gezonde samenleving

De geestelijke gezondheidszorg focust op het individu, terwijl ook sociale factoren van invloed zijn op zijn gezondheid. Onze samenleving kent het stigma van zwakte en niet goed genoeg zijn en als gevolg daarvan de booming business om weerbaarder te worden. Chronische stress is gemedicaliseerd en herstel de eigen verantwoordelijkheid.

Neoliberalisme

Het is niet het doel van mindfulness om weerbaar te worden in een neoliberale samenleving. Neoliberalisme heeft de afgelopen decennia geleid tot een toename van sociale ongelijkheid ten faveure van de hebzucht van bedrijven.

Onze intrinsieke waarde als mens is vervangen door onze marktwaarde. Wij zijn geconditioneerd dat wij gelijke kansen hebben om onze marktwaarde te vermeerderen. Van winnaars denken wij dat dat hun eigen verdienste is en van verliezers denken wij dat dat hun eigen schuld is. Niet samenwerking staat centraal, maar competitie. Het tegenovergestelde van een gezonde diverse en inclusieve samenleving. Een morele samenleving vermeerdert geen marktwaarde, maar menselijk welzijn.

Psychiatrie

Als psychiater diagnosticeer en behandel ik de biologische, psychologische en sociale factoren die een patient ziek hebben gemaakt. Een patient is hersteld als hij weer in balans is.

In onze veilige en welvarende samenleving zien wij toenemend mensen uit balans raken. Door de neoliberale economie van perfectie is de sociale ongelijkheid groter geworden en door de digitale revolutie hebben wij chronische stress ten koste van onze relaties. Geestelijke gezondheid is ook een verantwoordelijkheid van de samenleving en een gezonde samenleving is ook een verantwoordelijkheid van dokters.

Als mindfulness trainer train ik mensen met chronische stress om hun autonome zenuwstelsel te reguleren. Uit de fight- en flight-respons en weer verbonden met zichzelf en anderen. Dat is niet de oplossing van de maatschappelijke problematiek, maar wel het begin. Vechten tegen de buitenwereld verandert de buitenwereld niet, maar leidt wel tot een burnout.

The secret of change is to focus all of your energy, not on fighting the old, but on building the new.

Verbondenheid

Daartoe zijn connecties nodig met mensen met hetzelfde menselijke en inclusieve waardensysteem. Right mindfulness wordt niet gebruikt voor onszelf ten koste van anderen, maar voor onze eenheid. Right mindfulness geeft ruimte tussen prikkels en actie voor morele inquiry en right action.

De waarheid is dat wij verbonden zijn. Persoonlijke problemen zijn gerelateerd aan maatschappelijke problemen en maatschappelijke problemen zijn gerelateerd aan persoonlijke problemen. Beiden verdienen onze aandacht.

Lees meer in The mindfulness conspiracy, The Guardian

Latest posts by Mischa Selis (see all)
Deel dit artikel