Héél schattig, lief, aandoenlijk, cute, aaibaar, onschuldig. Zo wordt een pasgeboren kindje maar al te vaak omschreven. Bijna nooit hoor je: wát een sociale baby heb je gebaard. Want dat verwachten we niet van een baby, toch? Sociaal zijn. Toch is niets minder waar. Een voldragen baby is direct na de geboorte voorzien van talloze sociale capaciteiten! Lees in onderstaande drie weetjes wat dat inhoudt.
1. Communicatie
Minimensje Harry komt ter wereld met de mogelijkheid om interactie:
- te zoeken
- tot stand te laten komen
- te onderhouden
- te beëindigen
Dit gebeurt weliswaar niet met volzinnen en een rijk vocabulaire. Maar let je op oogcontact, huilen, mate van alertheid en lichaamsbeweging dan laat Harry je wel degelijk zien dat hij bij uitstek een sociaal wezen is. vanaf minuut één op zoek naar contact. Naar hechting. Naar geborgenheid en troost.
2. Afstemming
Misschien wist je al dat een ouder intuïtief een passend antwoord wil bieden op de signalen van een baby. Zo stemt zowel vader als moeder stemgebruik, taal en mimiek af op de mogelijkheden van de baby. Dat gaat als vanzelf: die paar octaafjes hoger. Alsof je weet dat de boodschap anders niet binnenkomt.
En gelijk heb je: de afstemming is nodig. Wist je ook dat je baby hetzelfde doet? En in die zoektocht naar afstemming het verschil tussen vader en moeder herkent? Het is dus geen fabel dat een baby anders op vader kan reageren dan op moeder en vice versa.
3. Emotie als raadgever
Het centrale zenuwstelsel van newborn Harry verdient ook even de aandacht. Want die maakt het mogelijk dat de sociale ervaringen die een pasgeborene opdoet, worden verwerkt naar aanleiding van de ervaring van de baby.
Is een ervaring vervelend geweest? Of too much? Dan stelt het centrale zenuwstelsel Harry in staat om die ervaring in het vervolg te willen vermijden. Als iets WEL prettig wordt ervaren door de baby, resulteert dat in rust.
Zie je dat schattige babygezichtje in ontspannen ruststand voor je? Dat gezichtje getuigt van het plaatsen en verwerken van een prettige ervaring.
Contact, afstemming en emotie
Onthoud dat! En dan vooral dat het hier niet om eenrichtingsverkeer gaat, maar om een hele waardevolle wisselwerking. De wisselwerking die de basis legt voor veilige hechting, voor communicatie, voor wederzijds begrip. Een wisselwerking waarvan de baby WIL dat deze tot stand komt en hier ook zijn/haar best voor doet (Lees ook mijn blog over de psychische ontwikkeling van een baby).
Al vanaf de geboorte, bij zowel vader als moeder. Zoek dus de verbinding, reageer op signalen. Want voor je het weet communiceert je kind wèl middels een rijk vocabulaire (lees: hoi mam ik heb nieuwe stoute woordjes geleerd van Henkie) – en hoe fijn is het dan als oogcontact tussen jou en Harry meer zegt dan duizend woorden.
- 5 weetjes over autisme - 16 december 2019
- 5 tips voor het boze kind - 10 december 2019
- Een leugentje om bestwil? Dit is waarom kinderen jokken - 5 december 2019