Menu Sluiten

De kracht van mildheid op je ambitieuze pad

Zweverig gedoe?

Mildheid is een begrip dat ik regelmatig gebruik in coachtrajecten. Soms halen mensen in eerste instantie hun neus op voor dat woord. Blijf lezen. Ik snap het. Mildheid roept vaak twijfelachtige associaties op zoals wasverzachter, zweverig gedoe, voor watjes, oma, wollig. Maar klopt dat wel?

Ik vroeg mijn oudste dochter voor de lol om haar associatie met het begrip mildheid. Ze antwoordde direct en ad rem: “Een Pien-begrip”. Daar moest ik haar lachend gelijk in geven. Vervolgens kwam zij met zo’n mooie uitleg dat ik er stil van werd. Zij zei:

“Als je mild bent naar jezelf leg je de lat op ooghoogte.”

Streng versus mild

Mijn hemel, wat een prachtige uitleg! Want hoe vaak leggen we de lat eigenlijk te hoog in ons werk, ondernemerschap, moederschap en in ons hele leven? Überhaupt zijn wij vrouwen dikwijls onverbiddelijk streng en hard naar onszelf.

In onze gedachten moeten we meestal dit nog én dat, en moet het net zo goed als… en ook nog beter! In ons hoofd schreeuwt en kakelt die hoge lat er lustig op los.

Mildheid huist echter in niet in je koppie maar in je hart! Mildheid is de zachtaardigheid die je voor jezelf kunt opbrengen, waardoor je realistischer waarneemt wat je kan en wilt. Hoe meer je innerlijk mild kunt zijn hoe sterker je wordt. Interne mildheid verlengt namelijk je adem, het schept ruimte en nodigt uit! Mildheid helpt je vooruit, stap voor stap, in een realistisch tempo passend bij je energie en al je andere bezigheden. It keeps you going strong.

Standvastig

Mildheid is de soepelheid in jouw standvastigheid. Voel de compassie met jezelf en alles wat je doet. Focus elke dag vooral op jouw vooruitgang en de stappen die je hebt gezet. Dus niet op wat je nog niet kan!

Hoe is het met jouw mildheid gesteld?

Vraag je nu eens af:

  • hoe mild ben ik eigenlijk naar mezelf?
  • Waar kan mildheid mij verder brengen?
  • Hoe komt het dat het mij moeite kost om mild te zijn naar mezelf?

Begin vandaag en zet een eerste stap op jouw milde pad. Het is als een training. Je kunt vaardig worden in mildheid maar dat vraagt oefening en jouw toewijding.

Mildheid moet je gewoon doen!

“Het ego zegt: “als alles op z’n plek valt voel ik rust.”
Het hart zegt: “als ik rust voel valt alles op z’n plek.”

Recente artikels van Pien Hoogland (Meer lezen)
Deel dit artikel