Menu Sluiten

In 8 stappen naar bruisende energie

bruisende energie GZNDenzo

Wat kun je direct doen om 100% bruisende energie te krijgen?

Actrice Goldie Hawn stelde heel simpel een nieuwe regel in: in haar huis wordt niet negatief over wie of wat dan ook gepraat. En hielp het? Volgens de actrice enorm, de zon ging binnen schijnen en het respect en liefde naar elkaar toe werd nog veel groter! Er was bruisende energie.

Dat willen wij ook, alleen hoe doe je dat precies? En is af en toe lekker mopperen (of roddelen, schijnt te verbinden) niet af en toe nodig? Goldie vond het heel eenvoudig en maakte het haar levensstijl om zo positief mogelijk te leven. Hoe? 

Positieve instelling

Heel eenvoudig: gebruik positief taalgebruik en stel positieve vragen, neem de juiste vitaminen en zorg dat je voldoende slaapt, beweeg voldoende, houd contact met ‘menselijke zonnetjes’, ontspan geregeld, los problemen op door ze aan te pakken. We “weten” dit allemaal. De tip is: nu gaan “doen!”. Zoals sportmerk Nike predikt: just do it! 

Wat kun je direct doen om 100% bruisende energie te krijgen?

De tip: begin met 1 stapje, doe het, maak het succesvol gedurende een week en ga dan door naar de volgende tip!
Stap 1: Train jezelf in positief taalgebruik en positieve vragen stellen.
Stap 2: Eet de juiste vitaminen en slaap voldoende
Stap 3: Zorg dat je voldoende beweging krijgt
Stap 4: Zoek contact met ‘menselijke zonnetjes’
Stap 5: Ontspan je geregeld
Stap 6: Los problemen op door niet te piekeren maar direct actie te ondernemen.

Stap 1: train jezelf in positief taalgebruik

Je kunt jezelf trainen, door positieve woorden, faseringen en vragen te gebruiken. Vergis je niet: Duitsers en Nederlanders zijn kritische volkeren. Dat brengt ons beste wel ver maar tegelijkertijd maakt het ons ook klagerig, zeurderig en over kritisch. Probeer daarom jezelf te trainen in realistisch bekijken van een situatie, waarbij je je meer oplossingsgericht een gesprek voert met jezelf en anderen! Stel ook neutraal positieve vragen: Wat is de situatie? i.p.v. Wat is het probleem? Wat zijn de feiten? i.p.v. Waardoor is dat nu weer veroorzaakt? Etcetera.

Stap 2 Eet voeding met de juiste vitaminen

Alle tips zijn goede gemiddelden. Afhankelijk van je levensstijl en mate van sporten kun je de voedingstips aan te passen.

 • De eerste tip is eet regelmatig. Niet te veel en niet te zwaar. Hierdoor kan glucose in je lichaam eenvoudig afgevoerd worden door insuline naar je cellen. Je energie zal dan niet geheel opgaan richting het stofwisselingsproces waardoor je je fitter voelt.
 • Eet ook veel waterrijk voedsel. Fruit geeft direct energie en het werkt vaak ontgiftend.
 • Drink 8-10 glazen water per dag. U krijgt dan voldoende vocht binnen om te hydrateren.
 • Vermijd zo veel mogelijk cafeïne omdat dit angstgevoelens bij stress juist versterkt.
 • Gezonde koolhydraten (volkorenbrood) zorgen voor aanmaak van serotonine uit tryptofaan. Serotonine is een signaalstof (neurotransmitter) die o.a. invloed heeft op je stemming, slaap, emotie, eetlust, seksuele activiteit. En het is de regulator van het dopamine-systeem (waardoor gevoelens van geluk, welzijn, genot ontstaan).
 • Omega 3 helpt om de productie van meester stresshormoon Cortison en Adrenaline te verlagen. Het verhoogt daarentegen de productie van het gelukshormoon Dopamine.
 • Combineer eiwitten niet met koolhydraten omdat dit samen moeilijk verteerbaar is.
 • Eet ’s avonds 1 handvol eiwitten (vis, kip) met 3 handvol groenten.
 • Matig inname van vlees. Eet 1 handvol koolhydraten met 3 handvol groenten.
 • Houd dit 6 dagen vol en gebruik 1 dag om alles te eten wat je wilt en lekker te genieten, dan houd je het ook vol.
 • Let op: dit zijn indicatoren, want elke mens heeft een eigen levenspatroon en dus ook voedingpatroon.

Stap 3 Slaap zoveel je lichaam nodig heeft om zich goed te voelen.

Tussen de 6 en 8 uur is genoeg! Mis daarbij de eerste slaapcyclus niet (+/- rond 23 uur). Ga dus niet te laat naar bed. Je lichaam neemt in de eerste diepe slaap de grootste stap in reorganiseren van je gedachten en herstellen van je lichaam.

Plan op drukke dagen denktijd in om je dagen en energieniveau te evalueren. Werken draait niet alleen om resultaten halen. Het is ook belangrijk dat je het met een hoge mate van zingeving ondergaat. Als je zingeving hoog is dan kun je heel veel stress aan. Een wijze man zei ooit: “Het draait niet enkel om de eindbestemming, de reis naar de bestemming is zeker zo interessant!”.

Stap 4 Beweeg voldoende

Een half uur per bewegen doet wonderen. Zit dus niet uren achter elkaar achter de computer maar neem na elke 45 minuten werk – 5 minuten beweegpauze. Goed om stress en RSI tegen te gaan.

Doe kleine dingen…
Het zit ’m overigens niet altijd in grote dingen. Ter illustratie: neem voor kleine afstanden eens de fiets waarvoor je normaal gezien de auto zou nemen. Drink 2 glazen water meer per dag om op gang te komen. Plan 2 keer per dag een moment in van 20 minuten om aandacht te geven aan je ademhaling/ ontspanning en evalueer dan rustig of je op de goede weg zit. Eet regelmatig en gezond. Maar vergeet ook niet bij tijl en wijle te genieten. Een vitaal mens heeft gewoon meer power. Ik ben ervan overtuigd!

Stap 5 Omring jezelf met positieve mensen

Omring je zoveel mogelijk met mensen die je energie geven en verzin een oplossing voor situaties, waarin je met mensen dient samen te werken, die je energie kosten. Negatieve mensen zijn er genoeg. Word pro actief, uit jezelf meer, geef feedback, kaart het aan bij je baas, vermijd stressmomenten daardoor zoveel mogelijk. Is je baas het probleem of een carrièregerichte collega? Maak je zo weinig mogelijk druk en gebruik deze druk enkel op momenten dat je invloed op een situatie kunt uitoefenen.

Stap 6 Ontspan geregeld

Zoek geregeld de zon op. Smeer jezelf daarbij wel in met een zonnemelk met UV-filter en hoge beschermingsgraad. Zonlicht bevat vitamine D dat bevorderlijk is voor allerlei interne processen, waaronder het humeur van veel mensen!

Bezoek af en toe een sauna of laat jezelf eens masseren.
Een sauna is een ideale manier om je lichaam te laten zweten en gifstoffen te scheiden. Een massage biedt ook veel voordelen. De effecten en voordelen van massage kunnen zijn:

 • Stimuleren van de bloedcirculatie
 • Bevorderen van de afvoer van afvalstoffen
 • Blokkeren of vermindering van pijnprikkels
 • Ontstaan van geestelijke ontspanning, het gevoel van welbehagen
 • Ontspanning van de spieren
 • Verminderen van stress
 • Meer energie
 • Bevorderen van de spijsvertering
 • Stel realistische en haalbare doelen

Als je besluit om te werken aan een goede vitaliteit, zorg er dan voor dat je doelen realistisch en haalbaar zijn binnen de context van je leven. Zet niet wekelijks 5 keer sporten op je agenda als je dit realistisch gezien maar 1 of 2 keer kunt doen. Anders levert het niet behalen van de doelstellingen je ook weer stress op.

Stap 7 Pak problemen aan!

Problemen lossen zich meestal niet vanzelf op. Neem je verantwoordelijkheid door zo veel mogelijk de kern van een probleem direct aan te pakken. Wacht er niet mee, omdat je anders daaraan blijft denken. Wat is de situatie? Welke invloed heb je erop? Welke mening heb je erover? Welk gevoel geeft dat jou? Wat wil je ermee? Wat ga je er nu aan doen? Wat word je eerste stap? Tot welk resultaat dient dit te leiden?

Stap 8 Meedoen en leren?

Al deze stappen helpen bij stressverlaging. Nu starten om het waar te maken. Je kunt nu twee dingen kiezen: of ik vergroot mijn persoonlijke kracht of ik vergroot mijn inzicht hoe ik als een manager mijn team/kind/vriend/omgeving kan leren omgaan met stress.

En af en toe klagen lucht lekker op: stel een klaagkwartiertje in waar je alles van je afpraat of schrijft: dát lucht lekker op! 

Recente artikels van Esther Kreukniet (Meer lezen)
Deel dit artikel