Menu Sluiten

Bewegen op je werk

bewegen op je werk

Life is like riding a bicycle, to keep your balance you must keep moving!

“Albert Einstein”

Ochtendgym

In China doen ze het al eeuwen lang, ochtendgym! Voordat de drukke werkdag of schooldag begint gaat men eerst bewegen, een lesje tai chi in het park of yoga, het is een heerlijk begin van de dag. Zouden we dit ooit in Nederland ook gaan doen? Voordat de werkdag begint eerst met alle collega’s meedoen aan Nederland in beweging.. ik zie het nog niet zo snel gebeuren, maar er zijn zeker wel dingen waar we op het werk op kunnen letten om een beetje meer in beweging te zijn.

10.000 stappen op de werkvloer

Zo heb ik laatst een smartwatch gekocht, lekker hip en super handig want hij houdt het aantal stappen, je hartslag en sportactiviteiten bij. Ik was wel benieuwd dus deed hem om naar het werk. Als Fysiotherapeut zou je denken dat je een beroep hebt waarin je veel in beweging bent maar toen ik thuis kwam na een lange dag werken bleek dat ik mijn doel nog lang niet had gehaald. Mijn doel was 10.000 stappen per dag en ik kan je beloven het waren er nog lang geen 10.000…

Daar baalde ik natuurlijk wel een beetje van, want een doel stel je natuurlijk niet om hem vervolgens niet te halen dus trok ik de stoute schoenen aan om toch nog maar even een blokje om te lopen zodat ik wel aan de 10.000 stappen kwam. Wat ik hiermee wil zeggen is eigenlijk dat wij als mens snel denken dat we voldoende bewegen maar als we eerlijk zijn zitten wij veel te veel en bewegen we toch echt veel te weinig. 

Dit kan anders!

Meer bewegen tijdens het werk

Ga bijvoorbeeld met de fiets naar je werk, of wanneer je met de trein gaat, ga dan lopend naar het station. Als je met de auto naar het werk gaat, parkeer de auto dan niet direct voor de ingang van het gebouw, nee zet hem maar is een paar straten verder op en loop het laatste stukje. Eenmaal op het werk probeer je ieder uur even van je plek af te komen,  een sta-bureau is hiervoor de ideale uitvinding. Zo kun je blijven werken maar verander je toch van houding en positie, dit verkleint de kans op rugklachten. Er bestaan ook fietsen voor onder het bureau, ideaal toch?! Neem in de pauze tijd voor een goede wandeling, misschien willen er wel meer collega’ s een frisse neus halen! 

Laat de koffie ook niet door een collega halen maar ga zelf en… het is makkelijk zo’n flesje water op je bureau maar haal liever iedere keer even een glas water.

Verkies de trap altijd boven de lift. Sommige werkgevers vinden het heel belangrijk dat hun personeel fit is en willen dan bijv. ook meebetalen aan een abonnement op de sportschool oid, al geïnformeerd hoe dit bij jou werkgever gaat? 

Probeer wat meer bewust te zijn van bewegen tijdens het werk, alle kleine beetjes helpen!!

Recente artikels van Feike Huisman (Meer lezen)
Deel dit artikel