Categorieën
Psychologie

Dít betekent ‘fantaseren’ in de seksuologie

In veel aspecten van ons leven worden we aangemoedigd om onze fantasie te gebruiken. Zo prijzen we kinderen die een vrije fantasie hebben, doen we een beroep op onze fantasie als er een creatief plan moet komen en laten kunstenaars en modeontwerpers zich veelal leiden door hun fantasie. In veel situaties heeft de fantasie al voor mooie momenten gezorgd.

We vergeten onze fantasie soms ook

Er is ook een aspect waarbij we vergeten te fantaseren, of waarbij we denken dat het niet mag. Namelijk het aspect van seksualiteit. Al snel wordt er gegiebeld als ik mensen vraag naar hun fantasie. Eerst ontkennen we dat we seksuele fantasieën hebben, om je vervolgens te verontschuldigen voor de aard van je fantasie. ‘ Het is wel wat ongewoon’ ,‘ het is wel gek hoor’ , ‘ ik durf het eigenlijk niet te zeggen’ , of ‘ ik schaam me ervoor’ .

Fantasie: jij bepaalt de regels

Het mooie van fantasieën is dat ze worden geleid door jouw regels. Jij bepaalt wat er gebeurd zonder dat je hierbij direct rekening hoeft te houden met een ander. Je fantasieën zijn in eerste instantie van jou. In tweede instantie kan je de keuze maken ze te delen met je partner.

Voor sommige fantasieën kan dat er toe leiden dat je partner ermee instemt en je fantasie uitkomt, voor sommige fantasieën geldt dat het prettiger is voor de ander om ze voor je te houden. Maar dat betekent zeker niet dat je ze niet mag hebben.

Alles is mogelijk

Fantaseren is iets wat ons van jongs af aan toekomt. We hebben de mogelijkheid om in gedachten af te reizen naar een plek waar alles mogelijk is, zonder dat wij daarbij gecorrigeerd worden door maatschappelijke grenzen.

En als het gaat om seksuele fantasieën is er zelfs bewezen dat deze zo stimulerend kunnen werken en zoveel opwinding kunnen opwekken, dat vrouwen in staat zijn om een orgasme te krijgen zonder dat daar ook maar enige vorm van lichamelijk contact aan te pas komt! Waarom zouden we ons dan zoiets onthouden?

Vaak schuld of schaamte

Wat in de fantasie gebeurd hoort niet of mag niet, je hebt het gevoel dat je vreemd gaat, of dat je eigen seksuele relatie niet goed genoeg is. Maar geen van dat alles is nodig. Je fantasie is je fantasie en niet de werkelijkheid. Vaak zijn fantasieën die uit worden gespeeld zelfs lang niet zo opwindend in de werkelijkheid.

Dus gun jezelf nou deze toevoeging op je seksuele relatie en wees niet bang of beschaamd om tijdens het seksuele contact met je partner te fantaseren.

Vraag je partner eens of hij/zij wel eens fantaseert en misschien wordt je wel verrast!

Deel dit artikel