google.com, pub-3424254087807606, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Home / Psychologie / A smile a day

A smile a day

Nog uitpuffend van een intensieve sporttraining loop ik afgelopen woensdag naar mijn auto, waar ik een briefje onder mijn ruitenwisser vind.

Er is iemand tegen mijn auto aangebotst. Balen van de deuk, maar fijn dat er een briefje achtergelaten is. Ik neem contact op. De warme, vriendelijke stem aan de andere kant van de lijn zorgt ervoor dat mijn baalgevoel snel verdwijnt.

Vorige week lig ik in mijn bed met pijn in mijn hart en vol ongeloof naar CNN te kijken naar de gebeurtenissen in de wereld. Waar gaat het heen met de mensheid? Op steeds meer plekken in de wereld is er haat. Er is strijd om macht en geloof. Ik sluit mijn ogen en droom over een wereld waarin we vriendelijk tegen elkaar zijn. Het woord ‘vriendelijkheid’ wordt snel gebruikt, maar weten we eigenlijk nog wel ‘HOE’ dat moet?

[blockquote author=”” pull=”normal”]’Ik zeg niet dat met luisteren en vriendelijkheid alle narigheid kan worden opgelost. Wel geloof ik, dat als we vriendelijk tegen elkaar zijn en naar elkaar luisteren, er iets verandert'[/blockquote]

Vanochtend stap ik in mijn auto naar een leuke afspraak. Dan zie ik de bekende knipperende achterlichten: file. En niet zo maar een file, mijn navigatie geeft meer dan uur vertraging aan. Mijn humeur slaat om en als dan ook nog een auto achter me continue aan mijn bumper kleeft, ben ik er klaar mee. Aangekomen bij mijn afspraak, stap ik gehaast uit de auto en loop naar binnen. De receptioniste komt me al tegemoet. Ze zegt met een grote glimlach: ”Welkom. Wilt u misschien een kopje koffie? Ik hoorde dat u in een lange file stond?” Ik lach weer. Dat is wat vriendelijkheid met me doet.

Aan de andere kant ben ik soms zo gehaast dat ik niet altijd door heb dat iemand lief tegen me is. Na een drukke dag kom ik thuis en mijn man geeft me een compliment. Twee uur later hebben we het samen over een werksituatie en hij neemt mij als voorbeeld en vertelt me dat ik zijn compliment niet heb gehoord. Dan kan ik wel roepen dat ik meer vriendelijkheid wil. Dat begint dan bij mezelf door beter te luisteren naar een ander. Af en toe stilstaan en je bewust zijn is belangrijk en verhoogt de impact.

Ik zeg niet dat met luisteren en vriendelijkheid alle narigheid kan worden opgelost. Wel geloof ik, dat als we vriendelijk tegen elkaar zijn en naar elkaar luisteren, er iets verandert. Laten we niet alleen vriendelijk zijn als er iets ergs gebeurd, maar laten we zorgen dat dit in ons DNA terecht komt en dat we echt luisteren. Wie ziet er nou niet graag elke dag een glimlach?

Vandaag droom ik… morgen gaat het anders zijn, morgen gaan we er SAMEN voor zorgen dat we genieten van het leven – wat er ook op ons pad komt-, dat we elkaar met een glimlach tegemoet treden. En als het even niet lukt, hoop ik dat je om je heen kijkt en luistert. Iemand mag tegenkomen die vriendelijk tegen je is en bij jou ook weer een lach op het gezicht tovert.