google.com, pub-3424254087807606, DIRECT, f08c47fec0942fa0
Home / Psychologie / 7 redenen waarom je moet blijven lezen…

7 redenen waarom je moet blijven lezen…

Of er anders (weer) mee moet beginnen 

Maar laat ik beginnen met te zeggen hoe leuk ik het vind om voor GZNDenzo te bloggen!

Mirre de Noo en ik hadden een ‘instant connection’. Voor iemand die 99 van de 100 keer haar gevoel volgt (en die andere keer plat op haar giechel gaat) is dat belangrijk in een samenwerking: Een klik hebben, elkaar aardig vinden en respect hebben voor de ander.

Immers, hoe je met een ander omgaat, is kenmerkend voor hoe je bent. Edoch, er is nog iets dat veelzeggend is…

Want ‘ze’ zeggen wel eens ‘Laat me je handtas zien, en ik vertel je wie je bent’ en voor veel vrouwen gaat die vlieger vast op, maar ik denk dat iemands boekenkast, of het gebrek eraan, minstens zo veel zegt.  

VERONTRUSTENDE GEDACHTE

Die overpeinzing zorgde ervoor dat ik opstond en eens op mijn gemak naar mijn eigen boekenkasten ging kijken. Dat leverde een ietwat verontrustende gedachte op: ‘Heb ik soms MPS?!’ Want zo’n 15 boeken van Penny Vincenzi, de complete collectie van Carlos Ruiz Zafón en veel (bloederige) thrillers, gecombineerd met meer dan 100 (zelf)-studie en ontwikkelboeken, levert nu niet direct een betrouwbaar consistent beeld op. Ik zou het eerder een caleidoscopische warboel noemen. 

Toch klopt het. Ik lees veel, graag, vaak, én van alles door elkaar. Met een nogal brede interesse leidt dat inderdaad tot een ietwat curieuze verzameling c.q. boekengezelschap. 

ZEVEN REDENEN OM TE LEZEN

Ik ben opgegroeid met boeken en ben een liefhebber. Want met lezen:

1) vergroot je je woordenschat;

2) word je taalvaardigheid beter;

3) geef je je brein te eten (ja, je hersenen hebben ook honger);

4) groeit je concentratievermogen

5) spreek je je verbeeldingskracht aan;

6) kun je jezelf verliezen (én terugvinden), krijg je een digital detox, kom je even los van de dagelijkse beslommeringen;

En, last but not least:

7) maakt lezen je een leuker mens, want socialer en meer inlevingsvermogen. 

Oftewel, lezen is leuk én nuttig. Maar goed, ik beweerde net dat je aan de hand van een boekenkast kunt zeggen met wie je te doen hebt, dus ik wil een top drie met je delen. Alleen, in mijn geval is dat net zoiets als vragen om te kiezen tussen twee geliefden (mijn Lief en onze rooie je-weet-wel-kater). Gaat ‘m niet worden. Maar ik ben niet voor één gat te vangen: Ik deel gewoon drié “Top Drie’s” met je. Dat voelt nog steeds akelig ontoereikend, maar ik troost me met de gedachte dat ik het wel vaker over boeken kan hebben.

PERSOONLIJKE FAVORIETEN

Dus, daar gaan we. In volstrekt willekeurige volgorde want ik wil je niet beïnvloeden. Nou ja, dat wil ik wel, maar ik ga toch al over m’n woordlimiet dus doe ik het niet. Maar vraag gerust!

Top 3 Romans:

1) The Origin van Dan Brown. Nu al het beste boek van 2019;

2) Millennium Trilogie van Stieg Larsson;  

3) Duizend schitterende zonnen van Khaled Hosseini. Nog meer dan ‘De Vliegeraar’ omdat het over de (beroerde) positie van vrouwen gaat.

Top 3 Inspiratie

1) Becoming van Michelle Obama. Ik was erbij in de ZiggoDome en ben nu nog groter fan;

2) Give a F*ck van Felicity Morse;

3) Katherine Graham’s Persoonlijke Geschiedenis (via LINDA.Boeken).

Top 3 Ontwikkeling

1) Socratisch motiveren van Martin Appelo; 

2) De moed van imperfectie van Brené Brown, maar eigenlijk gewoon alles van haar;

3) Get your sh*t together van Sarah Knight.

Ik ga nu gebukt onder een groot schuldgevoel naar mijn andere boeken, maar deze titels wilde ik in ieder geval graag met je delen. PS: Ik wil natuurlijk ook heel graag weten wat jouw favorieten zijn, dus deel ze vooral! ????