Menu Sluiten

6 manieren om Blue Monday door te komen

Blue Monday - Blauwe Maandag

Deprimaandag: sinds wanneer?

Als je je vandaag een beetje down voelt en er komt niets uit je handen, is dat geen toeval; vandaag is het Blue Monday oftewel deprimaandag, de meest trieste dag van het jaar.

Blauwe Maandag is een term die in 2005 werd bedacht door Dr. Cliff Arnell. Alhoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is, stelde Arnell dat de laatste maandag van de week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich down en neerslachtig voelen. De reden hiervoor zou volgens hem zijn dat de goede voornemens rond dit tijdstip toch niet zo makkelijk blijken en mislukken, de dagen nog steeds erg donker en koud zijn en de zomervakantie nog erg ver weg lijkt. Daarnaast is voor veel mensen de maandag sowieso één van de moeilijkere dagen van de week.

6 tips om je dag door te komen

We hebben een lijstje samengesteld met dingen die je vandaag kunt doen om je deprimaandag door te komen en je wellicht weer iets vrolijker te voelen

1. Organiseer jezelf

Ruim op. Stel jezelf als doel om in ieder geval één ruimte in je huis op orde te krijgen. Of het nu je werkkamer of je slaapkamer is. Zoek spullen uit en geef of gooi de dingen die je niet gebruikt weg. Een opgeruimde omgeving zorgt voor een opgeruimd hoofd.

2. Doe inspiratie op

Een manier om jezelf beter te gaan voelen op deze deprimaandag is om inspiratie op te doen door het lezen van boeken en tijdschriften. Kies daarbij onderwerpen uit die jou interesseren en waar je van kan leren. Die werken natuurlijk het beste.

3. Wees creatief op Blue Monday

Probeer deze Blue Monday iets nieuws. Zijn er dingen die je graag zou willen doen? Doe ze dan ook! Ga bijvoorbeeld de natuur in en maak foto’s of pak een stuk papier en maak een mooie tekening. Wat staat er al tijden onaangeroerd op je bucketlist?

4. Doe iets aardigs voor iemand anders

Iets aardigs doen voor iemand anders geeft energie. Zeg daarom eens vriendelijk gedag tegen de vrouw achter de kassa, geef een fooi aan die aardige man in dat restaurant of geef een compliment aan je collega voor het werk dat ze doet. Die lijdt immers ook op deze Blauwe Maandag. Vriendelijkheid kan natuurlijk in veel verschillende vormen voorkomen. Maar het zorgt er gegarandeerd voor dat je, evenals de ontvanger, de hele dag goed zult voelen. 

5. Geef jezelf iets om naar uit te kijken

Kijk voorbij Blue Monday. Wat wil je bereiken in 2020? Januari is natuurlijk een goed moment om een ​​aantal doelen voor het jaar te stellen, of ze nu persoonlijk of carrièregericht zijn. Is er een bepaalde vaardigheid die je wilt leren, of een cursus die je wilt volgen? Neem vandaag daarom de tijd om na te denken over wat je dit jaar zou willen doen – en ga op zoek naar wat inspiratie.  

6. Weg met Blauwe maandag: boek je zomervakantie

En als laatste, als er één manier is om deze deprimaandag te verslaan, is het om ergens een vakantie in de zon te boeken. Hoe lekker is dat om Blue Monday zo buiten de deur te zetten?Deel dit artikel