Een vrije dag
Een vrije dag: in je agenda staat deze al een hele tijd geblokt. Een dag waar je al weken naar uitkijkt. Heerlijk ontspannen op de bank met een goed boek. In de praktijk is het toch anders. Deze dag wordt vaak praktisch benut. Boodschappen doen, het huis poetsen, alles opruimen, de was bijwerken en tussendoor vind je net nog even de tijd om je social media door te nemen en je mail te beantwoorden. Rond de avond schuif je een heerlijke ovenschotel in de oven. Je ploft op de bank wanneer manlief thuis komt en vraagt: ‘Hoe was je vrije dag schat?’
Sociale druk
Als je geen druk leven meer hebt, hoor je er tegenwoordig niet meer bij. Iedereen lijkt het te kunnen. Een carrière, druk gezinsleven en daarnaast ook nog talloze pogingen tot #fitgirl en #healthyfoodie. Bovendien vervul je vaak nog diverse rollen buiten je werk om. Denk aan luizenmoeder op school, bestuurder van je netwerkclub of mantelzorger voor je schoonvader. Wanneer was de laatste keer dat je echt tijd voor jezelf hebt genomen?
Mentale fitheid
We kunnen niet ontkennen dat de sociale druk hoog is. Niet voor niets heeft een op de vijf Nederlanders last van psychische klachten. Iedereen kent wel iemand die een burn-out heeft gehad. Wij, twee drukke ondernemers met een onregelmatig leven, zijn ook kwetsbaar. We hebben allebei te maken gehad met gezondheidsproblemen vanwege stressgerelateerde klachten. Hierdoor beseffen we meer dan ooit dat mentale fitheid heel belangrijk is. Daarom geven we je drie tips -uit eigen ervaring- die wij heel belangrijk vinden.
Tip 1: Geniet van het leven
Dit klinkt heel cliché, maar het is echt niet zo vanzelfsprekend. Het leven is soms een rollercoaster. Hoe drukker het wordt, hoe minder je kunt genieten van het leven. Geniet van de kleine dingen. Dat kan ook tijdens je werk. Haal een paar keer diep adem. Kijk even rond en sta stil bij de werkzaamheden die je afgerond hebt en wat je hebt bereikt. Ben je niet tevreden over de plek waar je nu zit? Ga dan eens verder kijken. Blijven hangen op een plek waar je niet gelukkig bent, kost tenslotte meer energie dan het oplevert.
Tip 2: Neem verwerktijd
Kunnen we alles waar we mee bezig zijn nog wel verwerken? We hebben de neiging om maar door en door te gaan. Soms is het lekker om na een drukke dag, waarop je veel mensen hebt gesproken tijdens een leuke netwerkborrel of een drukke verjaardag bijvoorbeeld, even een moment voor jezelf te nemen. Ga lekker naar het bos bijvoorbeeld of plof met een dekentje op de bank. Neem even de tijd om alle informatie die je hebt ontvangen te verwerken.
Tip 3: Zorg strenger voor jezelf
Wij zijn ontzettend goed geworden in het zorgen voor anderen. Hierdoor zijn we het zorgen voor onszelf volledig uit het oog verloren. Zo slaan we gemakkelijk een pauze over, werken we een uurtje langer of draaien we ‘met eigen toestemming’ dubbele diensten. We zetten alles op alles om na vijf dagen werken de zesde dag ook nog terug te komen voor een zieke collega. Het is niet makkelijk om streng te zijn voor jezelf. Zeker niet in onze sector, de zorg, waarin we dagelijks te maken hebben met de arbeidskrapte. Als je dit niet ten koste wil laten gaan van je eigen psychische gezondheid moet je streng zijn voor jezelf. Of beter gezegd: liever zijn voor jezelf. Zorg voor jezelf. Geef je grens aan. Hiervoor moet je eerst weten waar je grens ligt dus zoek dit voor jezelf uit. En onthoud dat jij in je eentje niet alle problemen voor anderen, zoals in het geval met de zieke collega, kunt oplossen.
Gastblog geschreven door Femke van der Palen en Nannie van de Waarenburg van de Zorgblog