Categorieën
Psychologie

3 tips om gelukkig te worden van je vakantie

Gelukkig worden van vakantie

Reizen zit bij de Nederlanders in de genen. Maar liefst 83% gaat op vakantie en dat gemiddeld 3 keer per jaar.* Maar ondanks dat we op Insta de mooiste plaatjes te zien krijgen, is een vakantie echt niet altijd leuk en ontspannen. De Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi heeft het concept ‘Flow’ ontwikkelt. Volgens hem ben je het meest gelukkig als je in een flow zit waarbij je helemaal opgaat in waar je mee bezig bent. In de flow vergeet je de tijd en ben je relaxed en happy. Uit de flow geeft stress, spanning en verlies je de controle.

Reizen is heel belangrijk voor me. Een leven zonder reizen kan ik me niet voorstellen. Als klein kind ging ik al graag op ontdekkingstocht, nieuwsgierig naar de wereld. Als ik een tijdje niet weg ben geweest, krijg ik last van ‘Fernweh’. Dat komt omdat ik op vakantie helemaal ‘in the flow’ ben. Ik deel graag 3 van mijn ‘flow’ tips met je.

Formuleer het doel van je vakantie

Sta eens stil bij wat de komende vakantie je op moet leveren. Heb je een mega drukke tijd gehad en wil je vooral uitrusten? Of ben je juist toe aan nieuwe prikkels en in voor een avontuur. Het doel van je vakantie bepaalt de soort reis die je wilt maken en wat slim is om te boeken. Het klinkt als een open deur, maar het is slim om er bewust bij stil te staan. Als je eigenlijk toe bent aan rust, is een ongeplande roadtrip minder geschikt.

Ben je introvert of extravert?

Extraverte personen laden helemaal op in het gezelschap van andere mensen. Worden blij van een ‘chit chat’ met de mensen van een tafeltje verder op een terras. Introverte personen krijgen energie van tijd alleen door te brengen en meestal van kleinere gezelschappen. Het is handig om te weten welk type jij bent en daar de accommodatie op te boeken.

Highlights: pak de second best

Elke bestemming heeft bezienswaardigheden waarvan de reisgids zegt dat je het niet mag missen. Highlights als de Taj Mahal, Grand Canyon: de beelden zijn vaak prachtig. Helaas valt de werkelijkheid vaak tegen, met als belangrijkste reden de factor medemens. Het is druk, entreeprijzen zijn hoog, je moet lang wachten en parkeerplaatsen zijn overvol. Weg idylle. Vaak is in de buurt van een highlight een kleinere, minder populaire variant te vinden. Hier kun je dan vaak met meer plezier van genieten dan de platgetreden bezienswaardigheid. Of bezoek de bezienswaardigheid heel vroeg of heel laat op de dag.

Wil je meer weten over onze favoriete hotspots, dichtbij huis? Lees dan dit:

Ik ben benieuwd welke andere tips jij hebt om gelukkig te worden van vakantie.

Meer lezen van Melanie of over haar werk als acupuncturist voor vrouwen? Dit is haar website!

*Bron: NBTC-NIPO Research januari 2019

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel