Menu Sluiten

Zwanger worden met naalden, hoe dan?

zwanger worden met naalden

Deze vraag krijg ik regelmatig. En die beantwoord ik ook eerlijk: acupunctuur is geen tovermiddel. Het is een ondersteuning om je lijf en hoofd in balans te krijgen. Daarmee verbeter je ook de kans op een zwangerschap. In de Week van de Vruchtbaarheid heb ik je verschillende manieren laten zien die je kunnen helpen bij je kinderwens. Vandaag vertel ik meer over wat acupunctuur kan betekenen in dit traject.

Goede voorbereiding

Al eerder heb ik erover geschreven op GZNDenzo, over het belang om je goed voor te bereiden op een zwangerschap. Zwanger worden is een complex en delicaat proces. Als jij stress hebt, oververmoeid bent, niet goed eet en drinkt… dan is dat geen handige start. Verbeteren van je gezondheid is helaas geen garantie voor een baby, maar je vergroot je kansen. Steeds meer onderzoeken laten ook zien dat jouw gezondheid op het moment van verwekken nog generaties doorwerkt. De slimme Chinezen wisten dat al duizenden jaren geleden, dit staat uitgebreid beschreven in de ‘bijbel’ van Chinese Geneeskunde.

Hoe kan acupunctuur helpen?

Een acupuncturist gaat op onderzoek uit naar welke processen niet lekker lopen in je lichaam. Dat doen we door middel van veel vragen, waarbij we zo gedetailleerd mogelijke antwoorden willen. Hoe ziet je menstruatiebloed er precies uit? Qua kleur, structuur, hoeveelheid? Vaak hoor ik terug van vrouwen dat ze op veel dingen nog nooit gelet hebben. Dit zijn allemaal signalen van je lichaam. Ook kijken we naar de tong en voelen we aan de pols. Op basis van al die antwoorden trekken we een conclusie en maken we daarvoor een behandelplan op maat.

Alles start met je cyclus

Als je nog niet in een behandeltraject zit, is de eerste stap om je cyclus te verbeteren. Het eerste deel van je cyclus is de Yinne fase van afvoeren (menstruatie) en groei (follikelgroei). De tweede fase is de Yange fase van ovulatie en innesteling. Bij elke fase hoort een ideale temperatuur. Temperaturen geeft daarom veel inzichten. Omdat elke fase in je cyclus iets anders nodig heeft, ziet de acupunctuurbehandeling er meestal elke week anders uit.

Ondersteuning tijdens IUI, IVF, ICSI

In de ideale wereld neem je 3 maanden voorbereidingstijd om zwanger te worden. De werkelijkheid is soms weerbarstiger en niet altijd kun je of wil je deze ruimte nemen. Dan kan acupunctuur nog steeds goed ondersteunen tijdens medische trajecten. Bijvoorbeeld door het verminderen van bijwerkingen van medicatie. Zo kan Decapeptyl zorgen voor hoofdpijn en nachtzweten.

Daarnaast ondersteunt acupunctuur op de verschillende stappen in het behandeltraject. Net voor een punctie wil je een goede doorbloeding en een ontspannen onderbuik. En in de wachtweken, waar de spanning vaak enorm oploopt, werk je aan ontspanning en rust in het hoofd. Benieuwd hoe een van de vrouwen in mijn praktijk acupunctuur bij IVF heeft ervaren? Hier lees je haar ervaringsverhaal.

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel