Categorieën
Medisch

Hypnofertility: zwanger met behulp van hypnose, kan dat?

In de week van de vruchtbaarheid neem ik je mee naar uiteenlopende technieken om je natuurlijke vruchtbaarheid te vergroten. Zodat je kennis kunt maken met verschillende wegen die je kunnen ondersteunen. Vandaag stel ik je voor aan Lilian Kruse van BeeMom, verzorgt Hypnofertility bij vrouwen ten behoeve van hun vruchtbaarheid.

Hypnofertility specialiste

Lilian is de eerste gecertificeerde Hypnofertility specialiste van Nederland en België. Ze heeft een missie en vertelt: “Mij verbaast het niet meer, maar voor het overgrote deel van Nederland is dit nog nieuw en onbekend. Hypnofertility is hypnotherapie gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Hoewel het in Amerika al meer dan 20 jaar een groot succes is, moest Nederland wachten tot 2019 om hier van mee te profiteren.“

Hypnofertility: veel te zweverig

Dat de nuchtere Nederlander er nog niet aan toe was, begrijpt Lilian maar al te goed. Ze vond het zelf in het begin ook vreemd: “Een jaar of tien geleden werd ik zelf doorverwezen naar een hypnotherapeut. Al het wetenschappelijk bewijs en het feit dat een arts mij doorverwees, weerhield mij niet om het idee van hypnose gelijk van tafel te vegen. Veel te zweverig voor mij, dacht ik.”

Van bouwvrouw naar hypnotherapeut

Toch besloot Lilian jaren later haar carrière om te gooien, van stoere leidinggevende bouwvrouw tussen de mannen, naar Hypnofertility therapeute voor vrouwen. Stukje bij beetje leerde ze meer over mindfulness, NLP en hypnose. Ze las, zag en ervaarde de krachtige veranderingen, en merkte dat juist zij krachtige diepe hypnose kon bereiken bij mensen. Vanaf de eerste keer dat ze het toepaste, ontstonden er grote veranderingen.

Wat doen hypnose en hypnofertility dan?

Lilian licht toe: “Het belangrijkste is dat je mind een gigantische invloed heeft op je lichaam en andersom. Met hypnose maak je veranderingen in de patronen van je onbewuste mind. Dit doe je zelf, de hypnotherapeut begeleidt slechts het proces. Je onbewuste is je automatische piloot, al je patronen in denken en gedrag, maar ook voor lichaamsprocessen als ademhalen en bloeddruk. Je cyclus, hormonen en wel of niet zwanger worden is ook een patroon.

Patronen doorbreken

Een patroon doorbreken, van iets wat je al talloze keren, soms zelfs jaren op een bepaalde manier hebt gedaan, is nog niet makkelijk. Dit kan iedereen beamen, die wel eens een dieet heeft gevolgd, of een verslaving of slechte gewoonte probeerde te stoppen. Op het moment dat je er niet meer bewust elke keer bij nadenkt, val je weer in je oude patroon. Hypnose pakt direct die patronen aan van je automatische piloot.”

Hoe voelt hypnose?

Lilian legt uit: “Het woord hypnose stamt af van hypnos, oftewel slaap, omdat mensen in hypnose eruit zien alsof ze slapen. Maar ze slapen niet. Hun lijf is wel helemaal slap en ontspannen, maar hun mind is super scherp en gefocust. Ze weten precies wat er gebeurd en er gebeurd alleen iets als ze dat zelf ok vinden. Als je een Hypnofertility sessie bij mij doet, drinken we altijd eerst rustig een kopje thee. We bespreken waar je aan wilt werken en ik leg ook uitgebreid uit wat we gaan doen en wat je kunt verwachten.

Als je er klaar voor bent neem je plaats in dé stoel. Een relaxte fauteuil, waar je een soort van geleide meditatie ervaart, waardoor je heel ontspannen wordt. Als je eenmaal diep in hypnose bent, doe ik een test en waarna we aan de slag gaan met de besproken techniek. Na afloop heb je het gevoel dat je ‘even moet landen’.”

De grote verandering

Lilian test het effect al gelijk na de eerste keer hypnofertility: “Vooraf mag je het gevoel of het probleem een cijfer geven en na de sessie weer. Vaak gaan mensen van een 8 naar een 3 en in de dagen daarna verder naar een 0. Regelmatig gaan ze gelijk van een 8 naar een 0, tot grote verbazing van henzelf. Dat is het mooiste. Zo tackel ik angsten, trauma’s en onbewuste blokkades.”

De zwangerschap

Nadat de ‘rotzooi’ is opgeruimd, voelen vrouwen zich vele malen beter in hun vel zitten. Ze reageren anders op situaties en voelen zich een stuk zekerder, over hun lijf en over de toekomst. Daarna bouwen we een sterke cyclus en brengen de hormonen in balans. Alles om fysiek en mentaal helemaal klaar te zijn voor een zwangerschap en alles wat komen gaat.

Recente artikels van Melanie Peters (Meer lezen)
Deel dit artikel